Fazla mesai ve Pazar günleri çalışma hakkında
Merhaba,
Bir kaç sorum olacaktı, yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim..
Açıklama 1: Çalışma koşullarım, Pazartesi-Salı 08:00-20:00 arası 12 şer saat, Çarşamba tatil, Perşembe-Cuma 20:00-08:00 arası 12 şer saat, Cumartesi tatil, Pazar 08:00-16:00 arası 8 saat şeklinde.. Haftalık toplam çalışma saatim 60 saat, aylık ise 240 saat... Bu çalışmaya fazla mesai alamıyorum. Sizce bu mümkün mü? Şirketten istememe rağmen olumlu cevap alamıyorum.
Açıklama 2: Pazar çalışmalarıma da ekstra mesai alamıyorum.
Soru 1 : Fazla çalışma taleplerim geri çevriliyor. Bende pazar günü işe gitmemeye karar verdim. Nasılsa mesai alamıyorum diye... Sizce benim böyle bir işe kalkışmam doğru bir hareket mi? pazar günü işe gitmek zorunda mıyım?
Soru 2: Deniliyor ki; hafta tatili pazar olarak belirtilmemiş, hafta içi izin yapılıyorsa, pazar çalışılabilir, tabi haftalık 45 saati geçmemiş olmak şartıyla...Ben hafta içerisinde 2 gün izin yapıyorum. Bu da benim kafamı kurcalıyor. Doğruluk payı nedir?
Acil yardımlarınızı rica ediyorum......
Teşekkür ederim....
Cevap: Fazla mesai ve Pazar günleri çalışma hk.
Haftanın herhangi bir günü tatil verilmek şartıyla hafta içi birgün de hafta tatili verilmiş sayılır. Yani hafta tatilini kullanıyor görünüyorsunuz.
Sizin de belirttiğiniz gibi haftalık çalışma süresi 45 saat olup, 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır ve zamlı olarak ödenmesi gerekir.
Haklı konumdasınız ama talebiniz ne olacak; 4857 24/e bendi hükmü açıktır. "e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, " haklı nedenle iş aktini feshedebilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İki sorun var; 1. işten ayrılmak istiyor musunuz
2. İspat edebilecek misiniz?
İşten çıkmadan bu parayı alabilir misiniz? Noterden ihtirname çekerek yaptığınız fazla mesailerin ödenmesini talep edebilirsiniz. Ödenmezse; iş aktini feshedeceğinizi (çalışma süreniz 1 yılı aştıysa) ve kıdem tazminatıyla birlikte diğer alacaklarınızı faiziyle birlikte talep edeceğinizi belirtin.
Cevap için teşekkürler...
İspat....???
İspat edecek, şirket tarafından bize yayınlanan vardiya listemiz yok. kendimiz vardiyayı yazıyoruz, kendimiz geliyoruz işe. Kart basma da yok.. Ama gün içerisinde sürekli mail kullanıyoruz. İmzalı mailler, işyerinde olduğumuza dair ispat sayılır mı? Ya da şahit göstermek ? Maaş bodrolarında normal çalışma 26 gün, hafta tatili 4 gün olarak görünüyor. Bunun bi faydası olur mu?
Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum..
Çalışma günlerinizde, belirttiğiniz saatler işyerinde geçirdiğiniz saatlerdir muhtemelen.Yani yemek aralarınızı da içeren işyerinde bulunduğunuz saatler.Belirttiğiniz süreler için 1 saat ara dinlenme süresi kullandırma zorunluluğu olduğundan 1 saati düşerseniz günlük çalışma saatiniz 11 saat olur, bu durumda haftalık çalışma süreniz 60 değil 52 saat çıkıyor benim hesabıma göre :)
Bu durumda da 45 saati aşan 7 satlik fazla çalışma süreniz var ücreti ödenmesi gereken.
İş sözleşmenizde, fazla çalışma ücretlerinizin de aylık maktu ücrete dahil olduğunu belirten bir madde varsa, ücretiniz de buna uygun şekilde iyi maaş şeklinde tanımlanabilecek miktarda ise bu süre için herhangi bir ücret ödenmemesi mümkündür.Ancak yıllık 270 saati aşan kısım için ücret talebinde bulunabilirsiniz bu durumda.