Vasilik, Taşınmazın Satışı, Borçlar
Herkeze Merhabalar,
Babam bir yıldan bu yana alzheimer hastası. Özel bir alzheimer bakım evinde kalıyor ve oldukça maliyetli. Babamın üzerine olan bir adet evi var. Hastalığın öncesinden kalma kredi kartı borcu ve sağa sola birkaç adet borç bulunmaktadır. Babama bakabilmemiz için girdiğimiz manevi sıkıntının yanısıra, maddi olarakda artık dayanamayacak duruma geldik.
Bizde üç kardeş olarak evin satışına karar verdik. Kardeşlerimin en küçüğü olarak benim vasi olarak atanmam kararlaştırıldı. Ablam zaten şehirdışında yaşıyor ailesi ile birlikte, abiminde herhangi bir geliri yok . Herşeyin maddi olarak yükü benim üzerime kaldı ve karşılayamıyorum. Kredi kartı borcu icraya girmiş evin satışını cıkarıcaz diyorlar. Yani biri bitiyor birdiğeri başlıyor ve bunlarla uğraşırken bakımevinin ödemesinin hiçbir şekilde gecikmemesi gerekiyor. İki kez gecikti ve bu gecikmeden dolayı neredeyse babamı cıkaracaklardı.
Babamdan kalan bir adet taşınmazın getirisi ile babamın bir yıllık ücreti verilebiliyor , borçlar kapatılabiliyor ve yeni bir ev alınabiliyor. Bizde rahatlamış olacağız.
Araştırmalarıma göre kısıtlı bir şekilde vasilik hakları var. Taşınmazın satışa izini için, vasiliğin onaylandıktan sonra birde bu satış için dava açılıyor. Eksper gelip değer biçiyor, mahkemeye durumumuzun iyi olmadığı belgeleniyor ve duruşmada satışa izin olup olmayacağı belirleniyor. İzin olsa dahi hemen sonuçlanmıyor ve ele geçen paranın nerelere harcanacağıda rapor ediloyor yetkili makama.
Öğrenmek istediklerim:
-Bu geçen süreçler yaklaşık ne kadar zaman alıyor?
-Taşınmazsın satışının gerekliliği için gereken durumumuzu gösteren tüm evraklarımız hazır. Bu deliller ilk duruşmadamı sunuluyor?
-Evin satışından sonra para direkt olarak mahkeme yönetimi tarafından mı kullandırılıyor? Yoksa biz parayı alıp, kullandıktan sonra nereye kullanıldığını gösteren evraklarımı veriyoruz sadece?
.. yani genel olarak bu süreç ve işlemler sırasıyla nasıl işliyor, ilerliyor ve süresi nedir öğrenmek istiyorum.
Teşekkürler
Saygılarımla,
Levent K.
Cevap: Vasilik, Taşınmazın Satışı, Borçlar
Ortalama dava süreci bir yıla kadar uzayabilir.
Deliller ilk duruşmada hatta daha önce verilip celbi gereken hususlar varsa celbi için müzekkereler vs. yaptırılıp yargı süreci hızlandırılabilir.
Satışa izin verilmesi halinde kayyım atanabilir belki ya da defter tutmanız istenebilir mahkemenin takdiri ne yönde olur emin değilim.