Cevap: üniversite itfaiyesi
herkese merhaba yeniden. sanırım öyle bir çıkmaza girmişiz ki 121 okumaya karşılık tek bir cevap olmaması durumun vahim olduğunu gösteriyor. Ne yapalım, herşeyin hayırlısı.
Cevap: üniversite itfaiyesi
2008 yılında yayımlandı diye bahsettiğiniz mevzuatın-KHK adı, tarihi ve sayısı nedir acaba?
Cevap: Üniversite itfaiyesi
Sayın Çobanoğlu,ilginize teşekkür ederim. Konunungeçtiği Resmi Gazete tarihi 22:04:2006 sayı: 26147. Kanun karar nusu: 2005/9809.Bir ilave yapmak isterim,Mahalli idareler ve belediyede çalışan itfaiyecilere ilaveten dün gece TBMM itfaiyesini aradım, burada itfaiye kadrosunda görev yapan çalışma arkadaşlarımızın GİH sınıfında çalıştıkları da ortaya çıkmıştır. Sanırım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir, iyi çalışmalar.
Anlattıklarınıza göre 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak yardımcı hizmetler sınıfında bir itfaiye personelisiniz. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Hizmet Sınıflarına ilişkin 36. Maddesinin VIII-Yardımcı Hizmetler başlığında “Yardımcı Hizmetler Sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda, çarşı ve mahallelerde koruma ve muhafaza gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4. Maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.” denilmektedir. Bu nedenle itfaiyeciliğin ana hizmet unsurlarından olduğunu ve 657 Sayılı DMK’da tanımlanan yardımcı mahiyette bir hizmet olmadığını düşünüyorum.
Bahsettiğiniz Bakanlar Kurulu Kararı ile Belediyelerde çalışan itfaiye personelinden Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer alanların tamamı Genel İdari Hizmetler Sınıfına aktarılmış. Bu durumda sizlerin itfaiye personeli olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışmanızın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu düşünülebilir. Ancak meselenin çözümü için kanun değişikliği lüzumludur diye düşünüyorum. Bu nedenle de eğer sendikanız varsa bu konuyu onlar takip edebilir. Bence bu konuyu bir dilekçe ile idarenize taşıyınız ve gelecek cevaba göre hareket ederseniz daha mantıklı olur.
Syn. Çobanoğlu, cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgileri çalışma arkadaşlarımla paylaşıp,tavsiyeleriniz doğrultusunda hareket etmeyi düşünüyorum. Gelişmeleri olumlu yada olumsuz burada paylaşacağımı söylemek istiyorum. Tekrar bana zaman ayırdığınız teşekkür ediyor, iyi geceler diliyorum. Çok sağolun.
Sizde sağolun umarım GİH sınıfı hakkınızı alırsınız. Konu ya siyasi ya da belki de hukuki olarak çözümlenebilir diye düşünüyorum.