Apartman Aidatının Gecikme Durumunda İcra Takibi Yapılmasının Şartları
Merhaba
Son ödeme tarihi 10 Şubat olarak ilan edilmiş ısınma giderinin ödemesini geciktirdim.
Araştırdığımda, geciktirilen aidatlar için icra takibi yapılabileceği, gecikme faizi alınabileceği bilgilerine ulaştım.
Benim sorum
1-) İcra takibi yapılabilmesi için oluşması gereken şartlar nelerdir?
2-) Eğer benim hakkımda 8 günlük gecikme için icra takibi başlatılırsa, ödeyeceğim diğer masraflar neler olacaktır?
Bu konular çok tartışılmış, inanın gerek burda, gerek diğer sitelerde yanıtı çok aradım fakat emin olabileceğim bilgiye ulaşamadım. Eğer vardı da ben görmediysem affola.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
İyi günler.
Cevap: Apartman Aidatının Gecikme Durumunda İcra Takibi Yapılmasının Şartları
Kat malikleri genel kurulu tarafından kabul edilerek kararı alınan aidat tutarını ödemezseniz, aidat ile birlikte yine genel kurulda alınmış karardaki oranda aylık gecikme faizi ödersiniz. İcra takibi yapılması için beklenmesi gereken yasal bir süre yoktur. Noterden gönderilecek ihtarnamenin tebliğini müteakiben ödemediğiniz ikinci aydan itibaren de icra takibi yapılabilir. Bu durumda icra ve avukat masraflarını da ödemek zorunda kalırsınız. Basit bir hesapla 100-TL lik bir aidat borcu için en az 1.000-TL ödersiniz. Bundan dolayı aidatı zamanında ödemek doğru olanıdır. Ancak olası ödeme gecikmesi durumunda işi icra takibine götürmeden yönetimle olumlu bir diyalog kurulabilir.
Peki icra takibine başlamadan önce illa ki ihtarname göndermesi şart mıdır?
Dün yöneticiyle aramızda tartışma denebilecek bir konuşma geçti. Bugün ya da yarın icra takibi başlatmasından endişe ediyorum.
Katılıyorum en doğrusu tüm borçları zamanında ödemektir. Fakat binbir türlü hal var. Bizimki bir öğrenci evi. Evden geçen ay bir arkadaşımız ayrıldı. Bu nedenle geciktirdiğimizi söyledim. Fakat pek katı bir insan, benim sorunum değil deyip kestirip atıyor.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
İyi günler.
İhtarname gönderilmeden, ödenecek toplam tutar ve tanınan ödeme süresi belirtilmeden icra takibine başlanamaz.
Bu durumda; eğer ihtarname gönderirse, ödemem gereken sadece gecikme faizi mi olacaktır?
Ödenmeyen her ay için aidat anaparası + ödenmeyen her ay için ayrı ayrı gecikme faizi + noter masrafları = :(
sayın Gezgin_06,
100 TL avukat masrafı ile 1000 Tl olur demişsiniz.
sanırım bu miktar icraya itiraz edilir ve mahkeme yolu ile alınırsa olur?
sadece icra masrafının cüzi bir miktar olduğunu biliyorum?
düzeltme:
yukarıdaki mesajınızı iyi okumamışım.cevabı orada yazıyor.:)