Merhabalar,
Bir şirketin avukatı aynı zamanda şirkette 'MÜDÜR' vb yönetici sıfatını taşıyabilir mi ?
Printable View
Merhabalar,
Bir şirketin avukatı aynı zamanda şirkette 'MÜDÜR' vb yönetici sıfatını taşıyabilir mi ?
Avukatlık Kanunu maddde 12/f uyarınca sakınca yoktur.
Sayın Oğuz,
Avukatlık Kanunu 12/f '' Anonim, limited, kooperatif şirketlerin ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık'' demektedir.
Yine Avukatlık Kanununun 11. maddesi de ''Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.'' demektedir.
Bu durumda, avukat, şirketin ortağı değilse aylık ödeme karşılığında hizmet ve görev yapan kişi durumunda olacaktır. Bu da avukatın yapamayacağı işler kapsamına girmez mi ?
12/f açık Limited şirket ortağı yönetim kurulu başkanı, üyeliği ve denetçisi olabilir. Ltd. Şti'lerde yönetim kurulu dolayısıyla başkanlığı olmayabilir müdürlük ve yöneticilik vardır.
11. maddede kastedilen anlamın memurluk veya işçilik olduğunu düşünüyorum.
Elbette verilebilir yasa buna karşı çıkmıyor kastettiği de bilakis yönetim kademesinde görev alabileceğidir zaten. Meslekin onuruna zedeleyecek bir görev değil müdürlük.
Avukatlık mesleği ile bağdaşan şirketlerde ortaklık yapılabilir.Lâkin,yetkili müdür olması mümkün değildir.Saygılarımla.