Genel, kontrolsüz bir yazışma platformunda yapılan hakaret nedeni ile suç duyurusunda bulunulabilir mi ?
Sorumu cevaplayacak, Değerli Avukatım ;
Ben genel bir sözlük sitesinin yöneticisiyim, sözlüğümüzde bulunan bir üye (yazar) bazı yaptığı eylemlerden dolayı sözlük sitemizden yasaklandı, sözlük sitemizde yer alan kuralları açıkça ihlal etmiş bulunmaktaydı, arkasından yasaklanan üye (yazar)ın gerçek ismini, ve üye adını belirtmeksizin atılma sebebiyetini siteye açıkça yazdım.
Benim yazdığım atılma sebebinden sonra sözlük sitemizin moderatörü benim yazımın altına siteden yasaklanan üye (yazar) hakkında yine gerçek isim ve üye adı belirtmeksizin iki küçük hakarette bulundu.
Bu bağlamda, sözlük sitemizin kurallarını ihlal eden üye (yazar) moderatörümüzün hiçbir şekilde gerçek isim, üye adı belirtmeksizin yaptığı küçük hakaret hakkında dava açacağını beyan etmiş, o yazılan hakaretide kopyaladığını belirtmiştir, tabi moderatörümüzün kesinlikle gerçek isim ve üye adı belirtmeksizin yaptığı bu küçük hakareti hemen sözlük sitemizden yönetici olarak kaldırdım.
Gerçek isim ve üye adı belirtmediğimiz halde yapılan bu hakaret ile ilgili uzlaşmak adına özür diledik ancak hiç bir uzlaşmaya bizimle varamamıştır.
Hiç bir gerçek isim ve üye adı belirtmeksizin yapılan bu küçük hakaret sebebi ile sözlük sitesine yada mesajı yazan üye hakkında dava açabilir mi ?
Açılır ise ne gibi yaptırımlar uygulanır ?
Cevabınızı bekler, saygılarımı sunarım.
Cevap: Genel, kontrolsüz bir yazışma platformunda yapılan hakaret nedeni ile suç duyurusunda bulunulabilir mi ?
Sayın Sacas,
Avukattan yanıt istemişsiniz ancak bir arzuhalci olarak sorunuza görüş bildirsem herhalde kızmazsınız.
Hakaret suçlarında isim zikredilmediği durumlarda hakaret kime yöneltildiği hususunda hiçbir duraksamaya yer verilmeyecek şekilde açık ise mahkumiyete hükmedilmektedir.
5237 s. TCK 125. madde ile düzenlenen hakaret suçunun cezası basit hali ile 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. 5560 sayılı yasanın 1. maddesinin bu maddeye göndermesi ile para cezasının alt sınırı 3 aydan az 2 yıldan fazla olamaz. Bu da genellikle 1800 ila 7300 TL arasında bir para cezası demektir.
Şahsi görüşüme göre Internet'deki halka açık forumlarda işlenen hakaret suçları basın ve yayın yoluyla işlenen suç niteiğinde ise de pratikte savcılıklar yazılı ileti ile hakaret suçundan dava açmaktadırlar.
Bu arada son dönemde yapılan düzenleme ile 125. maddenin 4. fıkrası değişikliğe uğramış madde metninden "basın ve yayın yoluyla" ibaresi kaldırılmıştır.
Cevap: Genel, kontrolsüz bir yazışma platformunda yapılan hakaret nedeni ile suç duyurusunda bulunulabilir mi ?
Estağfurullah efendim, kızmak ne haddime.
Hakaret suçlarında isim zikredilmediği durumlarda hakaret kime yöneltildiği hususunda hiçbir duraksamaya yer verilmeyecek şekilde açık ise mahkumiyete hükmedilmektedir.
burayı biraz daha açıp beni biraz daha aydınlatabilirmisiniz, ayrıca hakareti eden mi suçlu durumdadır, yoksa site sahibimi, çünkü ben hakareti görür görmez kaldırdım.