Ünvan Değişikliği ile İlgili Dava
Arkadaşlar ben bir kamu kurumunda Genel İdari Hizmetler sınıfında memur olarak çalışmaktayım. Kurumumda ünvan değişikliği yönetmelik gereği sadece sınav ile olabilmektedir. Ancak ben çalıştığım kurumda 3 yıla yakın bir süredir memur olmama rağmen üniversiteden tekniker ünvanıyla mezun olduğum için teknik hizmetler işi yapmaktayım. Ve bunca yıl beklememe rağmen ünvanımla ilgili bir sınav açılmadı. Acaba sınav yönetmeliği olmasına rağmen bu özel durumumdan dolayı dava açma hakkım varmıdır. Bu konuda vereceğiniz katkıdan dolayı şimdiden teşekkürler
Cevap: Ünvan Değişikliği ile İlgili Dava
bu konuda uzman arkadaşların fikirleri benim için çok önemli.ona göre 1 hafta içerisinde yol haritamı belirleyeceğim
konuda 80 nin üzerinde görüntüleme var ama bir tane yardımcı olacak arkadaş yok. katkınız için çok teşekkürler.arkadaşlarada bu siteyi tavsiye edeceğim emin olun
657 DMK 45 mad/1 hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecenın altında çalıştırılamaz kadronuz GİH sınıfında ise
45/1 göre teknik hizmetinde çalıştırılamazsınız ,idareye dilekçe ile başvurun 60 gün içinde olumsuz cevap verirse 60 gün içinde idare mah. dava açın,60 gün içinde cevap vermezse red anlamına gelir 60 gün içinde idare mah.dava açmanız gerekir (2577/10 maddesi)
Ünvan Değişikliği Sınavının iptali istemli davaların açılması halinde,davanın kazanılacağını düşünüyorum (benim de devam eden bir davam var :)) Zira bilindiği üzere yönetmelikler, kanunların uygulanmasını açıklamak üzere çıkarılmalıdır. Ayrıca kadro değişiklikleri Anayasa gereği (Md.128) Kanun ile düzenlenmelidir. Ancak ne 657,ne de başka bir kanunda kadro değişikliklerinin sınav ile yapılması gerektiği ifade edilmemekte ve hatta öngörülmemektedir. Dolayısıyla ilgili sınav yasal dayanaktan yoksun kalmaktadır. Bu ise kanımca Anayasal ve Yasal açıdan iptali gerektiren bir husustur. Şu an kurumlar kaynağını yasadan almayan bir yetki kullanmaktadırlar...Dava açmak isteyen isteyen arkadaşlar,kendi özel yönetmeliklerindeki ünvan değişikliği sınavı hükümlerinin iptali istemi ile dava açabilirler.
peki bu konuda emsal karar bulmamız mümkünmüdür
Yasaya aykırılık gerekçesi ile iptal edilmiş yönetmelikleri incemeni tavsiye edebilirim. Konumuz ünvan değişikliği sınavının yasal dayanağı olmadığı olduğuna göre, emsal kararları inceleyip konumuza uyarlaman sorunu çözer diye düşünüyorum. Ancak direkt olarak ÜDS nın iptali emsal kararı yok. Anayasaya göre kadro değişiklikleri yasa ile düzenlenmelidir. 657 de ise kadro değişikliği sınav şartına bağlanmıyor (Md.71).Yönetmelikler ise yasada bulunmayan bir hükmü getirmek için değil,bilakis yasa hükmünün uygulanmasını açıklamak için çıkarılmalıdır. Dolayısı ile ilgili sınav yasaya aykırı olduğu gibi aynı zamanda Anayasaya da aykırı. Aradaki bağlantıları takip ederek sonuca ulaşabilirsin.