Sözleşmede taraf değişikliği
Merhabalar,
Taraflar (X ve Y) arasındaki yapılan sözleşme gereği işler yapılmaktadır. Taraflardan birisi (x) sözleşmedeki yükümlülüğünü farklı bir şirkete devretmek istemektedir. Bu durumda Y şirketi hem X hem de Z (üçüncü şahıs) firması ile ayrı ayrı devir sözleşmesi mi yapmalıdır. Yoksa hak ve yükümlülükleri üstelenecek Z firması ile Y firması arasında bir protokol imzalanması yeterli midir?
Cevap: Sözleşmede taraf değişikliği
Y nin ileride karşılaşacağı muhtemel riskler açısından sözleşmede yer alması ibra edilmesi yararlı olur kanatimce.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Y nin ileride karşılaşacağı muhtemel riskler açısından sözleşmede yer alması ibra edilmesi yararlı olur kanatimce.
Sn. Oğuz Bey cevabınızdan anladığım alternatif 1 'gibidir, doğru mudur?
Alternatif 1
- X ve Y arasında yapılan protokol ibra ve yükümlülüklerin Z'ye devredildiğine ilişkin,
- Y ile Z arasında ise Z'nin yükümlülükleri üstelendiği ve buna karşılık Y'nin ise ödemeleri artık X yerine Z'ye yapacağına dair içerikli 2 protokol imzalaması daha faydalı olacaktır.
Alternatif 2
- X , Y ve Z tek bir protokol üzerinde tüm bunları düzenleyip birlikte imzalayacaklar.
Sizce hangisi Y' açısından daha doğru tercih olacaktır ?
Fark göremiyorum ya sen? :)
diye bir reklam vardı hatırlayan varsa.
Alıntı:
X'in şöyle bir iddia ve itirazı mevcuttur.
'Y-Z aranızda protokol yapın, bu zaten devir için yeterlidir, benim ile tekrardan bir protokol yapmanıza gerek yoktur.' demektedir.
Bu iddia kabul edilebilir mi? Gerçekten Y ve Z arasında yapılan protokol ile X'in Y'ye karşı olan tüm hak ve borçları Z'ye geçmiş midir?
Alıntı:
X'in şöyle bir iddia ve itirazı mevcuttur.
'Y-Z aranızda protokol yapın, bu zaten devir için yeterlidir, benim ile tekrardan bir protokol yapmanıza gerek yoktur.' demektedir.
Bu iddia kabul edilebilir mi? Gerçekten Y ve Z arasında yapılsa protokol ile X'in Y'ye karşı olan tüm hak ve borçları Z'ye geçmiş olur mu?
Olurmu öyle şey ileride bana ne aranızdaki devirden ben seni tanırım seninle yapmışım sözleşmemi sana başkasına da devir yetkisi vermemişim yahut benim muvaffakatimi aldınız mı kabilinden kıllıklar yapmayacağına kim garanti verecek?