Kişisel bilgilerin ifşası suç mudur?
Şöyle bir sorunum bulunmaktadır.Şimdiden neler yapabileceğim konusunda yardımcı olacaklara teşekkürlerimi sunarım.
Bir şirkette yönetici olarak çalışmaktayım.Bir elemanım benim bilgisayarıma yazışmaları kaydedecek bir program kurup,tüm yazışmalarımı kaydetmiş.İşin gerektirdiği vasıfları olmadığı içinde yönetim tarafından bir süre sonra işine son verildi.Bunun sorumlusu olarak beni gördüğü içinde;
1)Elindeki kayıtları aşağıda belirteceğim şekillerde tehdit unsuru olarak elinde tutmakta.
2)Samimi arkadaşlarımla şirket hakkında dert yanma,eleştirme,dertleşme gibi unsurları içeren yazışmalarımı işyerinde bir yetkiliye vermiş.İşyerindeki huzurumu bu şekilde kaçırmış ve işyerindeki geleceğimide sıkıntıya sokmuş durumdadır.
3)Karşı cinsten olan bir arkadaşımla bir süreliğine oluşan duygusal yakınlaşma ve eşim hakkında yaptığım konuşmaları eşime bir şekilde duyurarak aile huzurumu kaçırmış ve evlilik geleceğimi tehlikeye atmıştır.
4)Bu konuları ortak tanıdıklarımıza anlatarak yada kayıtları okutarak sosyal statümü , arkadaş ilişkilerimi zedelemektedir.
Yukarıda bahsettiğim durumlar için açabileceğim vede açmam gereken davalar nelerdir ve sizce nasıl sonuçlanır ?
Cevap: Kişisel bilgilerin ifşası suçmudur ?
Aşşağıdakiler işini görür sanırım, Sana uyanları kalın olarak belirttim.
Özel hayatın gizliliğini ihlâl
MADDE 134. - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
Kişisel verilerin kaydedilmesi
MADDE 135. - (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Kişilerin siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Nitelikli hâller
MADDE 137. - (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların;
a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle,
b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Yöneticiler bunu mesajı silebilir, sayfa görüntülenmedi geri döndüm 2 kere yazıldı.
Bilgiler için teşekkürler.Peki savcılığa dilekçe ile başvurmam yeterlimi? yoksa avukatta tutmalımıyım?
Bunun dışında elindeki belgeleri bir şekilde almalımıyım yoksa şahitlerlemi ispat etmek durumundayım?(yani bu cezaları alması için neyi ne kadar ispat etmeliyim)
Alıntı:
muratti8 rumuzlu üyeden alıntı
Bilgiler için teşekkürler.Peki savcılığa dilekçe ile başvurmam yeterlimi? yoksa avukatta tutmalımıyım?
Bunun dışında elindeki belgeleri bir şekilde almalımıyım yoksa şahitlerlemi ispat etmek durumundayım?(yani bu cezaları alması için neyi ne kadar ispat etmeliyim)
Bu soruların cevabını bilen bilgi verebilirse sevinirim .