Özel okuldan devlete üniversitesine geçiş
özel bir okulda öğretmen olarak çalışıyorum yıllık sözleşme yapılıyor ve ben bu kurumda 3. yılıma girdim. ancak şuan bir devlet üniversitesinin araştırma görevliliği kadrosuna kabul edildim. sözleşmemde bırakmam durumunda tazminatla ilgili bir madde var ancak benden önce de devlet kurumlarına atanmış arkadaşlarım mevcut onlarla ilgili herhangi bir dava süreci yok.
ancak benden göndermemek için tazminatı talep edebilirler.
bu durumda ben nasıl bir yol izlemeliyim. istifa dilekçemi 1 ay sonrası tarih için mi yazıp vermem gerekiyor, yasal bildirim süresinden ötürü.
birde forumlardan üniversiteye geçişin bilim çalışmaları gerekçe gösterilerek haklı gösterilebileceği gibi bir ifade vardı bunun doğruluk payı var mıdır?
bu konuda yönlendirirseniz çok sevinirim
teşekkürler
Cevap: Özel okuldan devlete üniversitesine geçiş
genel müdürle görüştüm ve istifayı onaylamadıklarını söyledi. ancak benden öncekilere dava açılmamış bu benim için bir örnek teşkil eder mi?
konu hakkında bilgi verebileceklerden bilgi rica ediyorum
teşekkürler...
Bir başka işe başlamak, belirli süreli sözleşmenizin feshi için haklı neden değildir.Bu nedenle sözleşmenizi süresinden önce sona erdirmeniz durumunda işverenin , bu fesihten kaynaklanan zararlarının tazmini için dava açma hakkı vardır.
Daha önceki ayrılmalarda dava açılmamış olması size de açılamayacağı anlamını taşımaz,emsal teşkil edemez.
Teşekkür ederim yanıtınız için Erdoğan Bey,istifamı vereceğim peki istifayı verdiğim tarihin ileride oluşacak dava için bir önemi olur mu. yani benim hemen önümüzdeki hafta içinde vermemle, istifa tarihimi 2 hafta sonrasına yazmam arasında benim tarafıma olumlu bir sonucu olur mu bu konuda da beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. ben 3 yıldı bu kurumda çalışıyorum ancak yıllık sözleşme yapıyoruz. bu senenin sözleşmeside eylül ayında başladı. henüz 6 ayı bulmadığı içinde 2 hafta sonrası için istifa tarihi yazmam daha mı uygun olur yoksa toplam çalıştığım süreyi dikkate alarak 30 gün sonrasını tarihi mi daha uygun olur?
iyi çalışmalar
Sayın ayb,
Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin feshi belirsiz süreli iş sözleşmelerinden farklıdır. Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinde 17. madde hükümleri ( ihbar süreleri ) uygulanmasına karşın belirli süreli iş sözleşmelerinde bu süreler sözleşmenin bitimine kadardır. Yani 6 aydan az süredir çalışan biri olarak işveren tarafından iş akdiniz feshedilirse sözleşmenin bitimine kadar olan alacaklarınızı işvereninizden talep edebilirsiniz. Eğer siz iş akdinizi feshederseniz durum biraz farklı. Bu durumda işveren sözleşme bitimine kadar çalışmadığınız sürede yaşadığı gelir kaybını sizden talep edebilir.
Bir diğer seçenek de iş akdinizin 3. kez belirli olarak yapılması. İş kanunun 11. maddesinde "Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir." hükmü vardır. Bu durumda iş sözleşmeniz ilk yapıldığı tarihten itibaren belirsiz süreli olarak kabul edilmelidir. Eğer bu şekilde olursa 17. madde hükümlerine göre ayrılmadan 6 hafta önce bildirim yapmanız yeterli olacaktır. Bu uzak bir ihtimal çünkü atalarımız minareyi çalan kılıfını hazırlar demiş. İşvereniniz 3. kez iş akdini yaparken muhtemelen kendini sağlama almıştır.
evet 3. kere sözleşmeyi imzaladım ancak kendilerini sağlama almadan böyle bir uygulama yapmamışlardır tabiki. sonuç olarak artık istifa tarihinin bir önemi kalmadı her halükarda süre bitiminden önce vereceğim. paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Alıntı:
boogyman rumuzlu üyeden alıntı
...
Bir diğer seçenek de iş akdinizin 3. kez belirli olarak yapılması. İş kanunun 11. maddesinde "Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir." hükmü vardır. Bu durumda iş sözleşmeniz ilk yapıldığı tarihten itibaren belirsiz süreli olarak kabul edilmelidir.
Sn.boogyman;
Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim görevlileri ile yapılan iş sözleşmeleri 625 sayılı yasaya göre 1yıllık yapılmak zorunda olduğundan, ardışık olarak yapılan bu sözleşmelerin bahsettiğiniz gibi belirsiz süreli olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Yargı kararları da bu yöndedir.