Gayrimenkul satışında çıkan sorunlar
Bundan yaklasık olarak 1 yıl önce 3 katlı bir gayrimenkulu satın almak için tapuya gittik.Evi alacağımız kişi sonradan öğrendik ki felçliymiş.Tapudaki sorumlu memurların sorularına cevap veremediğinden satış işlemi gerçekleştirilemedi.Mahkemeden vasi tayin edilmesi istendi ve ancak bu hususlar yerine getirildiğinde satışın olabileceği söylendi.Yaklaşık 1 ay önce dava sonuçlanmış ve mahkeme oğlunu vasi tayin etmiş.Bu gün kendisiyle görüştüğümde kendisinin tapuya gittiğini fakat mahkemenin kendisini vasi tayin etmesine rağmen herhangi bir gayrimenkulun satışını yapamayacagını söyledi.Bu durumda mağdur olan ben ve ailem olduk.Noterden satış sözleşmeside yapmamıştık.Ne yapmam nerelere başvurmam gerektiği konusunu yorumlarsanız minnetdar olurum.teşekkürler.
Cevap: Gayrimenkul satışında çıkan sorunlar
Satış işlemine nasıl giriştiniz ki? Satış yazılı hiç bir belgeye dayanmıyor mu? Para verdiniz mi? kime nasıl verdiniz? belge varmı?
Evin satımı konusunda biz tapu sahibinin oğluyla temasa geçtik.Son aşamada yani tapuda durumun böyle olduğu anlaşıldı.Bizde kendilerine güvenerek parayı verdik.Geçenlerde sonuçlanan mahkemeye göre kendisi babasına vasi tayin edilmiş fakat gayrimenkul satışı konusunda yetki vermemiş mahkeme.Beni düşündüren böyle bir durum olasımıdır yoksa bizi oyalama durumumu söz konusu.Durum böyleyken biz kendimizi garantiye almak için ne yapabiliriz.Noter satısı durumlar böyle iken söz konusu olabilir mi?Yada başka ne yapılabilir.İlginiz için teşekkürler.
İKİNCİ BÖLÜM
VESAYETİN YÜRÜTÜLMESİ
TÜRK MEDENÎ KANUNU
BİRİNCİ AYIRIM
VASİNİN GÖREVLERİ
VI. Taşınmazların satılması
MADDE 444.- Taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaati gerekli kıldığı hâllerde mümkündür.
Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu hâlde açık artırmayla yapılır ve ihale vesayet makamının onamasıyla tamam olur; onamaya ilişkin kararın ihale gününden başlayarak on gün içinde verilmesi gerekir.
Ancak denetim makamı, istisnaî olarak özel durumları, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.
Yanıtınız için teşekkürler.Yukarıdan nacizane anladığım kadarıyla bu gayrimenkulun bize devri bayağı meşakkatli görünüyo.Noterden herhangi bi işlem yaparak en azından kendimizi garantiye almakda mümkün değilmidir?
bu tür durumlarda noterden satış sözleşmesi yapılıp, sonra bankaya para yatırılıyormuş, bankada bloke edilen para satıcı tarafından devir yapıldıktan sonra
çekilebiliyormuş. benim bildiğim bu...
para verdiğinize dair bir belge varmı?
ev alırken noterden satış sözleşmesi yapılıp, sonra bankaya para yatırılıyormuş, bankada bloke edilen para satıcı tarafından devir yapıldıktan sonra
çekilebiliyormuş. benim bildiğim bu...
para verdiğinize dair bir belge varmı?
Parayı elden verdiğimizden herhangi bi belge yok elimizde.Karşı tarafın bu konuda sorun çıkarmayacağı düşüncesindeyim.Her fırsatta bitirelim şu işi demekteler.Durum böyle iken noterde satış yapılabilir mi?Tapu sahibi yatalak durumda olduğudan mahkeme kararı ile oğlu vasisi tayin edilmiş durumda.Noterde satış vaadini babası adına o mu gerçekleştircek?Şimdiden teşekkürler.