Cevap: İş sözleşmesi dayatması
Sayın bora123456,
İşveren iş kanununun 22.maddesine uyarak çalışma koşullarında değişikliğe gidebilir. Yani işçinin kabul ettiği takdirde yapabilir. Anladığım kadarıyla siz bu maddeleri kabul etmiyorsunuz. Bu durumda geçerli bir sebebe dayanmadan çalışma koşullarında değişiklik yapmak istemesi iş akdini feshetmesi için geçerli bir sebep değildir. Bununla ilgili İş kanunu 20 ve 21. maddelere göz gezdir.
Sözleşme maddelerine değinmek gerekirse:
1- Süre belirtildiğine göre yapılacak sözleşme belirli süreli iş sözleşmesidir ve imzalandığı tarihten itibaren geçerlidir. Geriye dönük olamaz. İmzalayacaksanız eğer, üzerindeki başlangıç ve bitiş tarihlerine dikkat edin.
2-Bu zaten iş kanununda da belirtilir. İşverenin uygun gördüğü tarihlerde yıllık izin kullandırılır.
3-Başka işveren derken, aynı holdig bünyesinde gibi birşey mi? yoksa başka bir şirket mi? İş kanunu 6. ve 7. maddeyi incele.
4,5-Bu maddeler de hemen hemen her firmanın işyeri iç yönetmeliğinde yer alan maddelerdir.
Tazminat konusu ise; genellikle bankalarda uygulanan işçinin iş sözleşmesini süresinden önce feshetmesi durumunda eğitim vb. giderlerini tazmin etmek amacıyla sözleşmeye koydukları maddedir. Sizin için böyle bir durum söz konusu değil sanırım. Bu durumda böyle bir para talep etme hakkı yoktur.
Kıdem ve ihbar tazminatı ödeme zamanı da iş sözleşmesinin bittiği tarihtir. Zamanında ödenmeyen alacaklar için faiz uygulanır.
Türkiyede bir işletmede 3 ay bir süre çalıştım.İşveren işe girerken kendileri bir sözleşme imzalattılar.10 ay ile 18 ay arası eğitim vereceğiz bu süre içerisinde kendi isteğimle çıkamayacağım şeklinde maddeler vardı.Bu üç ay süresince herhangi bir eğitim vermediler normal maaşımı aldım ve vardiyada çalıştım.3 ay sonra ayrılmak istediğimi söyleyip eğer gerekirse ihbar süresince 15 gün çalışabileceğimi söyledim onlarda gerek olmadığını söylediler.Çıkış aldım.Şimdi hakkımda dava açıp yemek parası,eğitim ücreti,avukat ücreti şeklinde para talep ederek dava açmışlar.Şu anda yurt dışındayım.İfade verecem ne ders aldım ne de yemek yedim şeklinde.yurt dışında olduğum için ifademi nasıl verebilirim?
buna cevap veren biri yok mu.
Belkide en az karmaşık kanunlardan birisi iş kanunudur ve bunue İŞÇİ olarak çalışacakları direkt olarak ilgilendirdiği için bu pozisyonda çalışanların bilmesi ve yakından takip etmesi gereken bir kanundur.
Sözleşmenin amacı ne olursa olsun ister iş sözleşmesi ister evlilik sözleşmesi ister alım satım sözleşmesi hepsinde değişmeyen tek koşul vardır sözleşmeler ve antlaşmalar kanuna aykırı olamaz,bu şekilde düzenlenebilirliği olmasına karşın konu yargıya taşındığında hukuki olarak geçersiz kısımları iptal edilir.
Yani şunu diyebiliriz ki sözleşmeler ve antlaşmalar kanuni olduğu sürece bağlayıcıdır.Peki kanuni olup olmadığını öğrenmek için herkesin bir avukat tutması mı gerekmektedir.Cevap hayır.Sebep ise kanunların mantık çerçevesinde hazırlandığı ve bu kanunları hazırlayanlarında birgün hazırladıkları kanundan yararlanabileceklerini düşünmesi olabilir.
İşe girmek için sözleşmeyi imzalamanız gereksede işe giriş anında hem giriş hemde çıkış sözleşmesinin imzalatılması kanuna aykırıdır.Fakat bunu imzalamazsanız işe giremeyeceğinizden dolayı imzalamak zorunda kalırsınız ve bu zorundalık konusu sizi işten herhangi bir sebebe dayanmadan ilk giriş anında imzaladığınız belge dolayısı ile çıkarttıkları zaman hukuk mücadeleniz sonucunda alacaklarınızı ve haklarınızı tazmin etmeniz imkanı bulunmaktadır.
Saygılarımla...
Alıntı:
fremd27 rumuzlu üyeden alıntı
Şu anda yurt dışındayım.İfade verecem ne ders aldım ne de yemek yedim şeklinde.yurt dışında olduğum için ifademi nasıl verebilirim?
Yurtdışında olduğunuzu firmanın avukatları zaten tespit ederler ve bulunduğunuz ülkedeki konsolosluk kanalıyla size tebligat çıkartırlar ve gelen tebligatta izlemeniz gereken yol yazılı olacaktır.
Bir de oturmuş üşenmemişler, sözleşme diye bunu yazmışlar, birde işçiyi huzursuz ediyorlar.
Yazdığın maddeler genel olarak geçerli değil.
Saçma sapan bir kağıt parçası demek yanlış olmaz. İmzalasan da aynı imzalamasan da !
Alıntı:
bora123456 rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
2009 yılında çalışmaya başladığım iş yerinde 2011 yılı itibariyle tarafıma çok ağır bir "belirsiz süreli iş sözleşmesi" imzalatılmak isteniyor.içinden örnekler vermek istiyorum;
1- işçinin anlaşmayı imzaladığı tarihten itibaren zorunlu hizmet süresi 3 yıldır. (imza tarihi işe giriş tarihi olabir mi? yoksa 2011 yılımı olacak?)
2-yıllık iznini işverenini talebine göre kullanacaktır
3-başka bir işverenin yanında çalışmayı kabul eder (statü ve maaş durumunda değişiklik olabilir mi?)
4-cep telefonu kullanmayacaktır.kullanırsa ücret kesintisi vardır.
5-işe geç gelmeyecektir.uzayıp giden daha bir sürü madde var.
ve en önemlisi;
sözleşmeye aykırı hareket edilmesi durumunda işçi işverene 40.000 tl cezai şart ödemeyi özgür iradesiyle kabul eder diye bitiyor güzel sözleşme.
sormak istediğim;
sözleşmeyi imzalarsam,
*2009 yılından, 2011 yılına kadar olan haklarım kaybolurmu ?
*ilgili maddeler uymamazlık yaparsam işveren 40.000 tl talepte bulunabilirmi (maaşım bu rakamın 40 ta biri)
*başka bir işverenin emrine verilirsem, statü ve maaş durumunda değişiklik olabilir mi?)
*sözleşmeyi imzalamazsam işten çıkartılabilrim, haklarımı en geç kaç gün içinde ödemek zorundalar.
biraz uzun oldu.herkese çok teşekkürler.