-
Eda davası nedir
sayın arkadaşlar.eda davası nedir bilmiyorum.
sayın üyeler.sulh hukuk mahkemesinde dava açacağım dava eda davasına giriyormuş yani eda davası açmam gerekli ama ne oldugunu bilmiyorum.dileçeye eklemem gereklimi nasıl yazacagım bileniniz varsa bana yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim.
-
Cevap: Eda davası nedir
-
Eda davasından anlaşılması gereken;yargısal karar sürecinde taraflardan birinin önceden bir hukuki ilişkiden doğan yükümlülüklerin ifa edilmesi için genellikle tespit davasından sonra açtığı davadır.Davanın konusu bir şeyin yapılması yada yapılmaması şeklinde cereyan edebilir.Belirtmeliyim ki hukuki açıdan uygulamada eda davasından önce davanın konusunu teşkil eden hususta bir maddi tespit işlemi yapılmakta ve sonra açılan eda davasında tespit davası kararı bir delil teşkil etmektedir.Ancak tespit ve ifa taleplerini içeren eda davasının tespit davasından bağımsız bir şekilde açılması uygulama açısında pek rastlanan durum değildir ancak kanuni açıdan bunun mümkn olduğu kanısındayım.Ancak bir hukuki ilişkişden doğan edimim ifası için açılan bu davadan önce tespit davasının açılması yargısal karar süreci için katalizör etkisi yaratan önemli bir delildir.
-