Taraf olmadığım dosyadan belge almak
Merhaba,
Siz üstadlara yerel mahkeme dosyalarını inceleme konusunda iki sorum olacak;
- kazancıdan işime çok yarayan bir yargıtay kararı buldum fakat yerel mahkeme esas numarasına ulaşamıyorum Nasıl o numaraya ulaşabiliriim.
- ikinci olarak yerel mahkeme esas numarasını buldumu varsayarsak bu dosyayı avukat olarak inceleme yetkim olduğunu biliyorum fakat o dosyadan fotokopi alabilir miyim?
teşekkürler
Cevap: Taraf olmadığım dosyaydan belge almak
Yargıtay dosya sorgulama ile, yerel mahkeme numarasını öğrenebilirsiniz.
Dosyadan evrak alabailmeniz için vekaletinizn olması gerekir. Ancak, meslektaşınıza rica ederek karardan ve yargıtay kararından örnek alabilirsiniz.
Alıntı:
ahmethcan rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Siz üstadlara yerel mahkeme dosyalarını inceleme konusunda iki sorum olacak;
- kazancıdan işime çok yarayan bir yargıtay kararı buldum fakat yerel mahkeme esas numarasına ulaşamıyorum Nasıl o numaraya ulaşabiliriim.
- ikinci olarak yerel mahkeme esas numarasını buldumu varsayarsak bu dosyayı avukat olarak inceleme yetkim olduğunu biliyorum fakat o dosyadan fotokopi alabilir miyim?
teşekkürler
Dosyayı inceleme yetkiniz hangi mevzuattan kaynaklanıyor? Böyle bir yetkiniz yok.
elbetteki dosyayı inceleme yetkiniz vardır,o dosyada taraf değilseniz belge alınması imkanı ise yoktur.
Avukatlık Kanunu
Madde 46 – (Değişik : 2/5/2001 - 4667/32 md.)
Avukat, işlerini kendi sorumluluğu altındaki stajyeri veya yanında çalışan sekreteri eliyle de takip ettirebilir, fotokopi veya benzeri yollarla örnek aldırabilir. Avukatın onanmasını istemediği örnekler harca tâbi değildir.
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.
Mahkeme kalemlerini tenzih ederek, bazı resmi kurumlar, karşılarında avukat gördüklerinde mutlaka bir sorun çıkarma psikolojisine bürünmektedirler. İlgili memura dosyayı incelemek istediğimi ve kimliğimi göstermeme rağmen, ''yav kardeşim yönetmelik var inceleyemezsin'' demektedirler. Kendilerine bununla ilgili avukatlık kanununda düzenleme olduğunu belirtmeme rağmen, olsun bize verilen talimat bu şekilde diye bir savunmayla karşılaşmaktayım.
Yönetmelik kanundan üstün değildir bu tür durumlarda yanınızda iki meslektaşınızı alıp tutanak düzenleyip savcılığa verebilirsiniz. Malesef dediğiniz gibi hukuk söz konusu oldumu herkes allame-i cihan kesiliyor. Bilhassa memurlar her gün yaptıkları işlemler nedeni ile işi öğrendiğini sanıyor. Oysa bir işi yapmakla o işin bilgisini bilmek aynı şey değildir. Her gün araba kullanan sürücü kendini motor ustası olarak addedebilir mi? Adı üstünde "memur" yani ne? "bir işi yapmaya görevlendirilmiş kişi".
Hukukçu nedir? hukuku bilen kimsedir.