Bilişim Suçları ile ilgili
Merhaba,
3 Ekim günü internette bir web sitesinden vermiş olduğum siparişin uzun süre kargolanamaması ve müşteri hizmetlerine ne mail ne de telefonla ulaşamamam yüzünden bir gün gün boyu telefon açıp zor bela düşürüp siparişimin 2 gün sonra kargolanacağını öğrendim.3.gün sonunda ürün kargolanmayınca yine mail ve telefonla ulaşmaya çalıştım ma nafile.2-3 gün sonra yine zor bela müşteri hizmetlerine ulaştım ( bu arada telefon çalıyor açan yok ) iade istedim amam dediler ama bir kaç gün geçti yine ücret iadesi yok.Yine telefonla aramalar ve sonunda ulaştım ve iade yapıldığını söylediler ve akşamına iadeyi hesabımda gördüm.
Google da firma adını yazdığımda 200-300 adet şikayet mesajı gördüm.Ve yaşamış olduklarıma istinaden siparişimden 18 gün sonra blogumda bir yazı yazdım.Yazının başlığı allah belanı versin xxxxx.
yazı içeriğinde de bu firmadan uzak durun ben hata yaptım siz yapmayın yazdım.
Bugün evime bilişim suçlarından tebligat geldi ve firma suç duyurusunda bulunmuş.
Eşim tebligatı almış ve suçla ilgili ifadenin bir kısmını okuyabilmiş.
Suç duyurusunda ilgili kişi ( firma ) işlerimiz kötü gidiyordu bu kişi blogunda yazdı hedef gösterdi işlerimiz daha da kötü gitti şirketi karaladı iflas ettk vs vs gerisini okuyamamış..
Blogum günlük 50-100 arası hit almakta ve blogdaki yazılara göre bu hitler gelmekte hitin %5-10 arası belki bu firmayla alakalıdır.
Kaldı ki yazımın altına yorum bırakan bir çok kişi de maduriyetini belirtmektedir.
Bu c.tes gidip ifade vereceğim ve yanımda bir çok kişinin şikayetini de götüreceğim.Bunun dışında sitemin who is bilgilerinde cep telefonumun yazılı olduğunu ve sitemde iletişim bölümü olduğunu ıspatlayıp bu kanallar yoluyla bana hiç bir şekilde ulaşılmadığını ulaşılsaydı ilgili yazıyı silebileceğimi de beliteceğim.
Bu ifade sonrasındaki hukuksal işleyiş ve olabilecekler nelerdir.
Yardımcı olursanız sevinirim..
Saygılarımla..
Cevap: Bilişim Suçları ile ilgili yardıma ihtiyacım var !
Bu konuyla ilgili bende muzdaribim cevap yok mu?
Cevap: Bilişim Suçları ile ilgili yardıma ihtiyacım var !
Konunun bilişim suçu ile ilgisini kuramadım doğrusu.
Bir de internet siparişlerinde malın size teslim süresi 4077 sayılı Tüketici kanununun 9/A maddesine göre şöyle:
"Satıcı ve sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir."
Sitelerde ortalama bir kargoya verme süresi verilmişse de, bu süre adı üstünde, ORTALAMA dır. Azami yani en çok süre değildir. Azami süre yukarıda alıntıladığım maddede yazıyor: 30 gün + haber vererek bir 10 gün daha, toplam 40 gün. Sizin "Uzun süre kargolanmaması sebebi" ile dediğiniz süre ne kadar?
Ayrıca itirazınız üzerine paranız da iade edilmiş. Dolayısı ile bir kötü niyet görünmedi bana burada. Ayrıca ben böyle durumlarda telefonu değil, maili tercih ederim. Zira söz uçar yazı kalır.
Bir de çok tezcanlıyız. Bir web sitesinden ürün alacaksanız önerim 15 gün beklemeyi kafanıza koyun. Böylece ürün 1 haftada geldiğinde mutlu olursunuz. 3 gün sonra ürünün geleceği varsayımı ile beklentiye girerseniz, hayal kırıklığı ve sonuçta mutsuzluk...
Para iadesi kısmına gelirsek:
Aynı kanunun aynı maddesinin devamında:
"Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek"
der.
Yani 10 gün içinde paranızı iade etti ise zamanında iade etmiş demektir.
Bahettiğiniz web sitesinin alıntıladığım kanun maddelerine göre bir kusuru var mı?
Kaldı ki bir kusuru olsa bile bunun için yapılması gereken o firmadan hakkını hukuk yolu ile almak, gerekiyorsa cezalandırılmasını istemektir. Sizin davranışınızın -bilişim suçları ile ilgisi olmasa da- suç teşkil ettiği görüşündeyim.