Staj iptali hakkında görüşleriniz ve benim haklarım. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba,
2009 yılından bu yana TÜRMOB ( Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ) bünyesinde olan TESMER ( Temel Eğitim ve Staj Merkezi ) 'de 2009/Ocak ayından 2010/Ekim ayına kadar SMMM stajı yapmakta iken işverenim ile aramızda 17 Ekim 2010 da geçen tatsız tartışmadan dolayı işi aksatmamak anlamında çalışmama devam ederek 31 Ekim 2010 'da işyerinden ayrılmak zorunda kaldım. Aslında 17 Ekim 'de kovduğunu söyleyeyim daha sonra devam ettiğim süre içerisinde de haklarımın (tazminat vs.) olmadığımın ve kendimin ayrıldığımı öne sürerek işten ayrılmam noktasına getirdi. 03 Kasım 'da maaşımı almaya gittiğimde istifanı imzalamazsan maaşını alamazsın diye yanında çalışanı ile haber göndermişti. Dolayısıyla hem stajıma hem de tartışma ortamının olmaması için eşiminde baskısıyla istifa dilekçemi yazdım.
Asıl sizlerden yardımını beklediğim konu şu; TESMER 'e staj dönemini kapsayacak şekilde "Staj Değerlendirme Formu" kapalı zarf içerisinde veriliyor. İşveren bana düşük puan vererek ( baraj 60 ) stajımın iptaline yol açmıştır. Odaya danıştım fakat savunmasının alınacağını bildirdiler. Geçen ay sonu itibariyle araştırdım dosyamın durumunu fakat uğraşmamın boşuna olduğunu dosyamın yandığını sözlü olarak öğrendim. henüz yazılı evrak ulaşmadı adresime. Benden de savunmasına karşılık itiraz yazabilirsin diyorlardı oda memuru fakat sözlü olarak görüştüğüm diğer üst yetkili kişi bana itiraz etsende kararı yine aynı kişiler veriyor, uğraşman boşuna dercesine üstü kapalı konuştu. Kısacası haklarımı kullanamıyorum.
Bu işyerinde 2005/Haziran ayından bu yana çalışmaktaydım. Askerlik münasebetiyle 6 ay ara verdim. Askerlik dönüşümde de yerime başlayan arkadaş olduğundan başka bir işyerinde birkaç ay görev aldım. En son ayrıldığım-problemler yaşadığım işyeri oradan çıkardı tekrar yanına işe başlattı. Demem o ki tekrar 2006/12'de askerlik>2007/Mayıs askerlik dönüş> 2007/Ekim tekrar işe başlangıç... Staj değerlemesinde esas alınan değerlendirme kriterleri tamamen işe ilşkin olup benim hakkımı kendi hırs ve egolarını tatmin etmek için yapmış. Daha sonra aileme de "o ben olduğum sürece muhasebeci olamayacak" diye söz söylemiş.
Yönetmeliklerinde itirazlar odaya yapılır diye bir madde var.
Benim sizlerden öğrenmek istediğim:
1- Yargı yolu açık mı?
2- Açık ise ne yapmalıyım?
3- Değil ise ne yapmalıyım?
4- Nasıl hakkımı arayıp kendimi kanıtlarım?
5- ve diğer aklıma gelmeyen konular.....?
Bana bu konu hakkın da ve sonuçları hakkında bilgi verirseniz çok mutlu olurum...
Şimdiden çok teşekkür eder, iyi günler diliyorum...
****** formun örneği ******
ADAY MESLEK MENSUBU HAKKINDA DÜŞÜNCELER
NOTLAR :
1) İŞ TUTUMU
a) İşe karşı ilgisi
b) Çalışma düzeni
c) Çalışma hızı
2) MESLEK BİLGİSİ
a) Tekdüzen hesap planı
b) Evrak ve belgelerin kayıtlara işlenmesi
c) Beyanname ve bildirgelerin düzenlenmesi
d) Sonuç tablolarının çıkarılması
e) Meslek Hukuku
3) MESLEKİ DAVRANIŞLARI
a) İş sahiplerine karşı davranışları
b) Mesleki haysiyetine etki yapacak fiil ve hareketleri
c) Sözüne güvenilir
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
ADAY MESLEK MENSUBU YETİŞME DURUMU
a) Çalışma durumu
b) Mevzuatı ve uygulamayı öğrenme durumu
c) Planlama organizasyonu ve koordinasyonu kabiliyeti
ADAY’IN YETİŞME NOTU (YÜZ ÜZERİNDEN)
Rakamla : Yazıyla :
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
Zayıf Orta İyi Çok iyi
* Formu kapalı zarfa, zarfın üzeri imzalı ve kaşelenmiş olarak stajyere teslim ediniz. Zarfın içinde gelmeyen formlar değerlendirilmeyecektir
Cevap: Staj iptali hakkında görüşleriniz ve benim haklarım. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Yargı yolu herzaman açıktır.Kapalı bile olsa siz öncülük yapmış olursunuz.
2 seneye yakın stajın yanması kabul edilebilir birşey değil..
Cevap: Staj iptali hakkında görüşleriniz ve benim haklarım. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Teşekkür ederim, bende hakkımı aramak istiyorum fakat bu kişiler karşısında sanırım şansım çok zor. İnat uğruna benim açacağım davada servet yatırır yine de davayı kazanır. Benim bu çaresizliğimin en büyük nedeni de kurumun-odanın benim yanımda değil de onun yanında olması... Ve diğer bir sorun da "meslektaşımız" diyerek yapılan savunma. Bende ileride meslektaşı olacağım, bu açıdan hiç düşünülmüyor.
Ayrıca yazmayı unuttuğum birşey daha var ki; meslekten men olabilecekmişim. Ben hakaret etmedim, kavga yapmadım (aksine o üzerime yürüyerek büro telefonlarını fırlatmalar, koluyla beni itip sıkıştırmalar, bağırıp çağırmalar, kısaca koca iş merkezinde beni rezil etti), hırsızlık yapmadım. Ama bunları yapmamam değil de o kişinin istekleri doğrultusunda odanın hareket etmesi ve yönetimindeki arkadaşlarını devreye sokması benim açımdan çok kötü oldu.
Demek istediğim, sanırım elim kolum bağlı. Dava açsam nereye-nasıl açacağım ve bana külfeti nasıl olacağı...
Bunlar bir kenara bu yaşadığım sıkıntı, stres anlatılması güç bir durum.
Zamanınızı alıyorum fakat inanım çok zor durumdayım...
Şimdiden ilginizden ötürü çok teşekkür ederim...