Şirket ortaklığı hakkında
Sayın site editörleri ve soruma cevap verecek arkadaşları konuma mihnet duygularımla başlamak istiyorum;
Sizler için önemli olmasada Benim için çok önemli bi konu Belki ileride çok kötü durumlara hatta ölmeme veya öldürmeme sebep olacak yalvarırım bi cevap veriniz.
2009 yılında hizmet işleri ihalelerine girmek için bir ltd.şti kurdum.Ortaklık durumu şöyledir bu A.Ltd.şti %49 oranında hisse bana ait diğer %51 oranıda ki hissede iş bitirme belgelerini kullanmak için Bir (B) firmasına ait. Böle olunca (B)firmasının iş bitrme belgelerini (A) firması kulanabileceği için şirketi böle oluşturduk. 2010 yılında ise ortağımız olan (B) firması vergi banka borçları ssk primleri ile sıkıntılar içine girdi.Bu arada ortağımız olan (B) frimasının yapmış olduğu bir iş ihaleye çıktı bana bu işi senin firmanla alaım içinde bulunduğumz sıkıntıdan ötürü hem sende bölelikle iş bitirme belgesi almış olursun dendi .Mantıklı göründüğü için kabul ettim.Şimdi işi aldık ve 4 aydır yapıyoruz hisse devirleri için B firması ile görüştüm iş bitmeden veremeyeceğini söledi.A firmasının 51 oranında hissesi B firmasına ait olduğu için Şirket yetikliside B firmasına ait.Bu durumda borçlarlar kurmuş olduğum şirketim üzerinde hiç bir yetkim yok.Ve şirketimlede vergi usulsülükleri yapıldığı için bankalarda kredi kullandırabilecekleri korkum çok.Bu arada B firmasının %99 sahibi olan vatandaştanda Ölümüm halinde A şirketinin tamamının bana ait olacağına dair kendi elleriyle şahit huzurunda imzalanmış bir evrak aldım şimdi iş 2011/10 ayında bitecek ancak o zaman hisellerini devredeceğim diyor. ama o zamana kadar Bankalar,sgk ve vergi dairesi nezdinde şirketi batıracağını düşünüyorum;
1) Bu durumda ne yapabilirm. Şirketi kurarken de şahitlermiz var şirketi batırmaması adına
2)Şirket ortağ %49 olan ben bir başkasına yüklü miktarda bir senet verirsem ve bunu icra kanalıyla Aylık istihkaklara icra koydurmak ne gibi sıkıntılar doğurur ve meselenin çözümüne ne gibi bi katkıda bulunur Saygılarımla !!!!!!!!!!!!!
Cevap: Çok Çok Rica Ediyorum Çok Acil Lütfennn
Şirketin ana sözleşmesinde aksine bir husus yoksa, buyuk ortak şirketi yönetme konusunda tek başına hareket edebilir ve tasarrufta bulunabilir. Ortak olarak şahsi borcunuz şirketi bağlamaz, sadece şirketin size borcu varsa ona temlik konabilir.
Cevap: Çok Çok Rica Ediyorum Çok Acil Lütfennn
Konuyu karışık anlatmışsınız. Ancak anladığım ortaklık yapısı %49 a %51 iş bitirme belgelerini kullanmak için böyle yapmış ve işi almışsınız. Ortaklık yapısını artık değiştirebilirsiniz. Örneğin %1 e %99 gibi ....