Karşılıksız Çekte Ceza ve Dava Zamanaşımı ??
Merhabalar,Çek tarihleri 12/2005,12/2005 ve 01/2006.Şu anda bu çeklerin ceza takibi yapılabilirmi ? Bir de Karşılıksız çekin kesinleşmiş cezasının zamanaşımı süreci kaç yıldır,10 yıl diyen var,5 yıl diyen var,8,5 yıl diyen bile var.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
Cevap: Karşılıksız Çekte Ceza ve Dava Zamanaşımı ??
Karşılıksız çıkan bir çekin ibraz tarihinden sonra altı ay şikayet süresi vardır. Bu süre içinde şikayet edilmemiş çeklerde şikayet hakkı düşer yani cezai takip yapılamaz. Süresinde şikayet edilmiş çeklerde dava zaman aşımı 8-12 yıldır. (TCK 66-67) Zaman aşımını kesen haller vukubulmazsa 8 yıl, bulursa 12 yıla kadar uzar bu süre.
Kesinleşmiş kararların 10 yıl infaz süresi vardır.
Yani bu çeklerin şu an sadece icra takibi yapılabilir,senet gibi öyle mi ?Bir de bu ceza zamanaşımı konusunda bir avukat 5 sene demişti,bu konuyla ilgili kime sorduysam da 5 senedir cevabı veriliyor.Ortada bir 5 sene dönüyor ama niye dönüyor,neye göre dönüyor anlamak güç :) Çok Teşekkür Ederim..
Senet gibi icra takibi yapılır demedim iftira atmayın :)
Eski Ceza kanununda 5 yıldı zaman aşımı yeni yasa ile 8 yıl oldu. Yürürlüğü girdiği tarih 01.06.2005 itibari ile yeni yasaya tabi çekleriniz kanaatimce.
Anladım,fakat çeklerdeki cezai takip 6 ay içinde yapılmazsa daha da yapılamaz dediniz.Yani demek istediğim bu çeklerin şimdi ne gibi bir takibi olucak ki ? O yüzden şu anda da senet gibi sadece icra takibi olabilir diye düşündüm mantıken :)