Kiracım devretmiş/Adaleti nasıl sağlamalıyım?
Herkese selamlar.
Forumları uzun süredir takip ediyorum,sorularımada yanıt aldım teşekkürler.
Uzun yılardır işyerimde aynı kiracı vardı.Kontratta devretme hakkı yoktur maddesi vardır.
Fakat son 1,5 yılda 2 kişiye devretmiş,bunu öğrendim, 40.000 usd hava parası almış(kendisinden girerken istemedik) ve 2 katı aylık kiraya vermiş.
Kiraları geç ödüyordu, muacceliyete dayanarak yılsonuna kadar tüm kiraları icradan istedim, geçen hafta yatırdı.Tabi niye böyle imkanı kaybetsin!
Adaleti kurtlar vadisindeki olaylar gibi mı sağlayacağım , ki bana ters , konu para değil, enayi yerine konulmak uykularımı kaçırıyor. 6 ay kira verme çık dedim,reddediyor.
Artık satıp kurtulmayı düşünürken, bu sefer içerdeki kiracılar satılırsa 100 bin dolar istiyor ,bu nasıl birşey anlamadım.
İnanın konu para değil, işyeri hala eski kiracının üzerine vergi dairesinde ve tic.sicilde şube görünüyor.
Kendim iş açacağım diyerek , ki gerçekten planım bu.. Hakim karşısına franchise teklifi vs alıp çıkarsam ıspatı kolay mı olur, yada savcılığa şikayet etmenin faydası var mıdır?Sanırım hava parası istemek suç?Görüşlerinizi rica ederim.
Cevap: Kiracım devretmiş/Adaleti nasıl sağlamalıyım?
Alıntı:
belg35 rumuzlu üyeden alıntı
Adaleti kurtlar vadisindeki olaylar gibi mı sağlayacağım
Probleminizde özellikle iki bölüm dikkatimi çektiği için yorum yapmak istiyorum affınıza sığınarak.Kurtlar vadisi vb diziler maalesef ishak-ı hak ( kendiliğinden hak alma ),cebir,adam kaldırma,çetecilik,tehdit,adam yaralama,güvenliği suistimal ve aklıma gelmeyen pek çok suçu sanki yapılması doğal olaylar gibi gösteriyor.Sonra kurgu icabı mahkemeye çıkıyorlar vatan millet sakarya diyorlar ve tahliye oluyor.Aman diyim sayın üye bunlar çok ciddi suçlar.Madem herkes kendi hakkını kendi alacaktı neden hukuk var nedne mahkeler var diyeceğim ve sizede hak verceğim tabiiki sıkıntınızdan dolayı.Fakat suçlar o kadar çabuk çeşitlenip şekilleniyor ki bazen ne hukuk ne mahkemeler bunlara yetişemiyor.Siz yinede kendiniz için en iyi olanı yapıpı hakkınızı mahkemede arayın bence...
Alıntı:
belg35 rumuzlu üyeden alıntı
Sanırım hava parası istemek suç?Görüşlerinizi rica ederim
Hava parası ile ilgili kesin bir durum yok kanunda.Neticede elden verdiğiniz ve şahitler ile ispatlamadığınız yada protokol yapmadığınız meblağlar üzerinde hukuğun yapabileceği etki çokta fazla değil.Örneğin son günlerdeki güncel olaydan örnek vermem gerekirse bir galatasaray taraftarı kendilerine hakaret eden o sayın devlet büyükleri yahut bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunamaz.Çünkü Galatasaraylı olmak soyut bir kavramdır.Hukuğun işleyişi somut kavramlar üzerinden yürümektedir.
6570 sayılı kanun 12 madde kiracının devir yetkisi olmadıgı halde başkasına devir etmesi halinde işgal edene karşı tahliye davası açabilirsiniz ancak bunu bildiginiz halde ses çıkarmamışsanız devire onay vermiş sayılırsınız ve kiracınıza karşı sözleşmeye aykırılıktanda yanı devir yetkisi olmadıgı halde devirettiginden dolayıda açabilirsiniz ve kiracıya açmanız için noterden ihtar çekip aykırılıgın giderilmesini süre vererek istemelisiniz ayrıca 3091 s. kanun göre kaymakamlıga 60 gün içinde müracat ederek tahliyeyi saglıyabilirsiniz bu süre 60 gündür bu süreyi geçiriseniz bu yola gidemezsiniz ve devir ettigine dair sulh hukuk mahkemesindende içerdekinin kiracnınz olmadıgına dair tesbitte yaptırabilirsınız
60 günlük sürenin başlamadığı düşünüyorum,zira banka dekontlarında hala eski kiracı yatırıyor,bilipte zımmen kabul durumu olmaz sanırım.
Haftada 2 kez gidip izliyorum,kendisi yok. Ayrıca dükkana birini gönderdim,fiş aldırıdım, benim kiracımın unvanı yazıyor.Yani resmiyette kaymakamlık yada mahkeme nasıl araştıracak,benim gibi diğer dükkanlara sorarak ikna olur mu?
Sokakta konuştuğum herkes buranın devir olduğu söylüyor.Ödenen hava parasına kadar biliniyor.Ama dükkanda vergi levhası eski kiracım adına..
İlgili kanunu okudum,Fuzuli İşgal Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.12)
Kiranın devri , alt kira ve herhangi bir sebeple işgal yasaktır deniliyor.İhtara gerek olmaksızın dava açılabilir deniliyor.
Ben icra işleminde avukat aracaılığı ile yağtım,bu ayrıntılardan konuştuk,ıspatı zor demişti.