Kayıp Çekin Bedelinin Ödenmesi
Merhaba.
Şirketime B firmasından geçen resmi çeki maalesef ki kaybettim. Bu çek başka bir firma (A firması) tarafından B firmasına resmi bir alacak (fatura) karşılığında verilmişti. B firmasının bana ciroladığı çeki kaybettiğim için de gittim Çek iptali davası açtırdım. 3 ay süren bir mahkeme sürecinden sonra da mahkeme karar verdi, çek iptal edildi. Bu arada kimse çeki çekmek için bankaya da gitmedi. Buraya kadar bir problem yok.
Problem çek iptal edildikten sonra parayı kimden ve nasıl alacağım yönünde bilgimin olmaması. A firmasını aradım, "bankama mahkeme kararını gönder, ben çeki ödeyeceğim" dedi ama aradan haftalar geçti ödemiyor.
Benim A firmasına bir fatura kesmişliğim yok, B ile ticaretim olmuş, B'den de çeki almışım. Bu durumda benim B firmasına mı dava açmam gerekli?
Ya da B firması direk kayıp çek ile ilgili belge ile A firmasına dava açabilir mi? Sonuçta bir ticaret yapılmış, çek verilmiş ama çekin bedeli ödenmemiş. Çek B firmasının elinde olmayan sebeplerden iptal olmuş.
Kısacası bu çekin parasını ben veya B firması, çeki kesen A firmasından nasıl alabiliriz? Elimizde çekin iptal olduğuna dair mahkeme kağıdı var.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Kayıp Çekin Bedelinin Ödenmesi
Çekin fotokopisini ilamsız takip ile icraya verip itiraz ederlerse itirazın iptali için dava açabilirsiniz. Her iki firmaya birlikte işlem başlatılabilir.
Engin Bey,
Yardımınız için teşekkürler, fakat çek kayıp olduğu için elimde herhangi bir şekilde fotokopisi bulunmamaktadır. Bu durumda tahmin ediyorum tek tutanağım çek koçanında yazılan bedel ve hamili bilgileri midir?
Evet mahkeme kararını da ekleyebilirsiniz. Fotokopi yoksa B firması ile aranızda fatura vs. belge de yoksa belki ispat zorluğu yaşanabilir ama keşideci firma B firmasına kestiği fatura vs kayıtlara dayanılabilir.