İSKİ Su Faturası Hakkında - Su kesilmediği halde faturaya açma/kapama bedeli eklenmiş!
Merhaba,
Son zamanlarda su, elektrik, gsm, uydu, doğalgaz gibi hizmetler için bunları sağlayan kurumlar ile aram epey bi açıldı. Neredeyse tüm bu kurumların "Bu adamdan nasıl daha fazla para kopartırız" diye düşündüklerini sanıyorum. Yeterli hukuki bilgimiz ve biraz da zamanımız olmadığı için çoğu zaman bunları görmezden geliyoruz ama bazı zamanlar da bardak taşıyor.
Benim sizlere danışmak istediğim konu İSKİ Su faturası hakkında. Yaşadıklarımı aynen size aktaracağım, konu hakkında bilgisi olan arkadaşların fikir ve tavsiyelerini bekliyor olacağım. Şimdiden teşekkürler.
Çalıştığımız için zaman zaman fatura ödemelerini geciktirebiliyoruz. Ve artık sizlerin de bildiği üzere geciken fatura üzerinden fazla zaman geçmeden hemen hizmet kesiliyor.
Bir kaç ay önce gecikmiş su faturası sebebiyle evime İSKİ'den görevli gelmiş ve suyu keseceğini söylemiş. Eşim ise faturayı o gün yatıracağımızı söyleyerek kendisinden suyu kesmemesini rica etmiş. Görevli de suyu kesmemiş ve faturayı akşama kadar kesinlikle yatırmamız gerektiğini söylemiş. Eşim de bana telefonla haber verdi ve ben de işden izin alarak çıkıp faturayı yatırmıştım. Yani suyumuz kesilmemişti. Ancak daha sonra gelen su faturasında yaklaşık 23 TL tutarında açma/kapama bedeli olduğunu gördüm. Yani suyumuz kesilmeden, kesilmiş gibi işlem gördük. Neyse onu kabul ettik. Sonuçta suyumuz kesilmek üzereyken durumu kurtardık.
Henüz yaşadığım olayda ise ne suyumuz kesildi ne de evimize İSKİ'den bir görevli geldi! Sebepsiz yere faturama açma/kapama bedeli eklenmiş.
11/01/2011 tarihinde bir bankanın ATM'si aracılığı ile İSKİ fatura borcu ödemesi yaptım. O anki toplam borcum 66 TL idi. O an cebimdeki banknotlar ile 80 TL ya da 60 TL yatırabilirdim. ATM en fazla 70 TL kabul edeceği için 60 TL yatırabildim. Yani 6 TL borcum kalmış oldu.
18/11/2011 tarihli yeni faturamda ise eski borç 6 değil 31 TL görünüyor. İnternetten online olarak incelediğimde ise bu 31 TL'nin açma/kapama bedeli olduğunu gördüm. Söylediğim gibi suyumuz kesinlikle kesilmedi aylardır. Tam olarak hatırlamyorum ama belki de hiç kesilmedi.
Herneyse İSKİ web sitesi üzerinden fatura itirazı yaptım. Fakat hiç ümidim yok, muhtemelen yine ben haksız olacağım. Ayrıca sitedeki bilgi edinme formu ile son 1 yıldaki ödeme ve borç bilgilerimin ayrıntılı şekilde listesini talep ettim bakalım gönderecekler mi...
ATM'den 60 TL ödeme makbuzu elimde. Sizlere sormak istediklerim;
* Yaptığım itiraz olumsuz sonuçlandığında hukuki olarak yapabileceklerim nelerdir?
* 60 TL ödeme yaparken toplam borcumun 66 TL olduğunu ve suyumun aylardır hiç kesilmediğini nasıl ispat edebilirim?
Yazımı buraya kadar okudu iseniz ayrıca Teşekkürler.
Not: Su tesisatı benim değil, ev sahibi üzerine kayıtlı.
Cevap: İSKİ Su Faturası Hakkında - Su kesilmediği halde faturaya açma/kapama bedeli eklenmiş!
İlçe tüketici hakem heyetine müracaat edebilirsiniz.
Menfi durumun ispatı olmaz suyun kesildiğini idare ispat etmek zorundadır.
Cevap: İSKİ Su Faturası Hakkında - Su kesilmediği halde faturaya açma/kapama bedeli eklenmiş!
Engin Bey, cevabınız için teşekkürler.
Henüz yaptığım itiraza olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmedi.
Olumsuz cevap çıkınca söylediğiniz gibi ilçe tüketici hakem heyetine müracaat edeceğim.
Bu arada hiç kesilmeyen suyun kesildiğini bir şekilde ispat ederlerse de hiç şaşırmam.