Ceza Mahkemesine gider mi?
Ben bir kamu kuruluşunda idareci olarak çalışmaktayım.Geçen iki hafta evvel şikayet üzerine kurumumuza müfettiş geldi. gider leri inceleme esnasında bazı yanlışlıklar tespit etti.( Binamızın tadilatını bir ustaya vermiştik. Ustaya yapılan ödemeleride ustanın makbuza attığı imza karşılığında ödeme yapmıştık, ilk ödemeyi kendisi varken yapmış vesonraki iki ödemeyi kendisi gelemediği için onun yerine ben imzalamıştım. meğer arkadaşı ile gönderdiğimiz para kendisine ulaşmamış ) Müfettiş Bey in ustayı çağırıp durumu sorması üzerine işi yapan usta; "Birinci imzanın dışındakiler bana ait değil. ben böyle bir imza atamdım ve böyle bir para almadım" diye ifade vermiş. müfettişte kendisinden örmek imzaları almış. Müfettiş Bey bana ; "Adli soruşturmaya dönüşecek ve Ceza Mahkemesinde Yargılanacaksınız" dedi.
Sözü geçen toplam kayıp meblağ 2500 lira böyle bir miktarda ceza mahkemesine gidermi? yoksa idari mahkemece tazmini mi istenir? bunun bir miktarı varmı? Ceza mahkemesine giderse bu kadar meblağa ne kadar hapis cezası istenir? paraya çevrilir mi?
Cevap: Ceza Mahkemesine gider mi?
Bu konuda kesin bilgim yok. Ama sizi bilgilendirmek adına yazayım. Muhtemelen görevi kötüye kullanmaktan dava açılacak. Ve o paranın iadesini yapacaksınız. İadeye rağmen yargılama devam edecek. Yani o parayı vereyim de kurtulayım gibi bir durum olacağını sanmıyorum.
idare hukuku bilgim zayıf olduğu için bu konularda meslekten atılma durumunuz gibi şeyleri fazla bilmiyorum. Ama durumunuz ciddi, bir avukata danışmalısınız.
Eğer hapis cezası istenirse. Meblağ 2500 lira oluduğu için ne kadar süre hapis istenir.
BAkın bu zimmete sahtecileğe de girebilir.Bu ciddi bir durum hakkınızda dava açılır ciddi cbir avukata danışın bence bu konuyu
İşi yapan usta ifadesini değiştirip:" Bu imzalar bana ait ve ben de bütün imzalardaki paranın tamamını aldım" derse durum değişir mi?
Maalesef Türk Ceza Kanunu'na göre irtikâp, görevi kötüye kullanma ve resmî belgede sahtecilik suçlarından dolayı yargılanabilirsiniz. Kendinize iyi bir avukat bulursanız iyi olur.
Maalesef adına imza attığım (işi yapan usta) kişi tehdit bile etmeme sahte imzalardaki paraların tamamını aldığına dair belgeyi imzalamıyor,, Ben de ona: Eğer bu imzayı atmazsan işlediğim suça seni de ortak ederim." dedim. Oysa müfettişe ilk ifademde böyle bir şey söylemedim. Daha sonra Ceza mahkemesinde buna yönelik ifademi değiştirebilir miyim?
İdari soruşturmada verdiğim ifade tutanağı aynen adli yargıya aktarılır mı? orada ifademi değiştirebilir miyim,,?
--- İfademi değiştirdiğimde vaka ile tutarsızlık mı olmuş olur. Savcı yada hakim ciddiye alır mı? çünkü hem işi yapan ustayı da suça bulaştırmaya çalışacağım.. Ama imzaları ben attım onun yerine...
-- Bu iddiam (iftiram),mantık dışı olduğu için, (çünkü; üçümüz bilerek planlı bu suçu işlemiş olsa idik, zaten işi yapan usta da imzayı daha baştan kendi atardı.) geçersiz kabul edilir mi?