Hangi Mahkeme Görevlidir?
SGK aleyhine ''Emeklilik Talebinin Reddi'' işlemine karşı dava açmak istiyorum. Davayı İş Mahkemesi, İdare Mahkemesi veya Genel Hukuk Mahkemelerinin hangisinde açmam gerekir? Ayrıca bu tür bir dava açmak için zaman aşımı süresi nedir? İlgilenen hukukçulara şimdiden teşekkürler.
Cevap: Hangi Mahkeme Görevlidir?
Emeklilik talebinin reddi işlemi neticede bir idari işlemdir. Bu nedenle İdare Mahkemesinde bir iptal davasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Ancak İş Mahkemeleri Kanunu da "İşçi Sigortaları Kurumu ile sigortalılar veya yerine kaim olan hak sahipleri arasındaki uyuşmazlıklardan doğan itiraz ve davalara da bakarlar." diyor. Bu nedenle İdare Mahkemesi de görevsizlik kararı almayı düşünebilir. İdare Mahkemelerinde dava açma süresi idari işlemin tebliğinden itibaren 60 gündür. Bildiğim kadarıyla bu konuda İş Mahkemelerine dava açma ile ilgili bir süre kısıtlaması söz konusu değildir. Bu nedenle de süreden ret olmaması için idari dava daha güvenli olabilir. Genel Hukuk Mahkemelerinin bu konu ile ilgisi olduğunu sanmıyorum ve düşünmüyorum.