İş sözleşmesi ve ihbar tazminatı hakkında
Merhaba
Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.
Ben bir işyerinde yaklaşık 1 aydır çalışıyorum 1-2 gün içinde 1 ayımı doldurmak üzereyim ve 1 hafta içinde de ilk maaşımı alacağım.
İlk maaşımı alır almaz işten ayrılmak istiyorum.Çünkü işe alımda bana taahhüt edilen işin şu an 10 katını yaptırıyorlar ve üzerimde çok baskı kuruyorlar.İşe girdikten 3-4 gün sonra bana "Personel yönetmeliği sözleşmesi" imzallattılar içerik olarak personelin uyması gereken kurallar ihtara gerektiren davranış iş sözleşmesini feshini gerektiren davranışlar vs yer alıyordu her sayfasına tarih ve imza son sayfasına isim ve imza attım.
Sorularım şu şekilde;
1.Personel yönetmeliği sözleşmesini geçerliliği var mıdır ? Bu iş sözleşmesimidir?
2.Maaşı alır almaz çıkmak istiyorum istifamı sunmak zorundamıyım?
3.Personel yönetmeliği sözleşmesinde deneme süresinin 1 ay olduğu yazıyordu ben 1 ay dolduktan sonra işten ayrılacağım için işveren bana ihbar tazminat davası açarmı ?
Normalde iş sözleşmelerinde aksi belirtilmezse 2 ay içinde bildirimsiz iş sözleşmesi fesh edilebiliyormuş.
4.Hiç bir sigorta girişim yapılmadı gerekli belgeleri vs daha temin etmedim dolayısıyla beni dava etme durumları varmı ?
5.Aynı birimde çalışan bir çok kişiye 3 ay deneme süresinin olduğu söylemişler ve bir çoğunada deneme süresinin bitmesine rağmen sigorta yapmamışlar bu durumdan emin değilim ama eğer doğruysa nereye şikayet edebilirim ?
Teşekkürler
Cevap: İş sözleşmesi ve ihbar tazminatı hakkında
Şayet sigorta girişleriniz yapılmamışsa resmi olarak işçi sayılmazsınız Buna istinaden üzerinizde hiçbir hakları yoktur. Deneme süresi hakkında iş kanunları şöyle der
"Madde 15 - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır."
Sigorta yatırmadan çalıştırmak gibi bir hak söz konusu değildir. Konu ile ilgili ihbarınızı yapmak için 170'i arayabilirsiniz.
Sade bir vatandaş.
Eksiklerimi sitenin değerli üye avukatları tamamlarsa sevinirim.
Alıntı:
ayyuk rumuzlu üyeden alıntı
Şayet sigorta girişleriniz yapılmamışsa resmi olarak işçi sayılmazsınız. Deneme süresi hakkında iş kanunları şöyle der
"Madde 15 - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır."
Sigorta yatırmadan çalıştırmak gibi bir hak söz konusu değildir. Konu ile ilgili ihbarınızı yapmak için 170'i arayabilirsiniz.
Sade bir vatandaş.
Eksiklerimi sitenin değerli üye avukatları tamamlarsa sevinirim.
Teşekkürler hocam,
avukat üyelerinde yardımlarını rica ediyorum.
Bu konuda fikri olan yardımcı olabilir mi ?
Efendim bana bu konuda bilgi verecek değerli hukukcu üyelerin yorumlarını bekliyorum.
koskocaman forumda niçin kimse yardımcı olmak istemez anlamış değilim
Alıntı:
webuzmani rumuzlu üyeden alıntı
koskocaman forumda niçin kimse yardımcı olmak istemez anlamış değilim
Size en başta, sorunuzun doğru cevabı verilmiş, daha üstüne verilebilecek bir cevaba ihtiyaç görülmemiş sanırım.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Size en başta, sorunuzun doğru cevabı verilmiş, daha üstüne verilebilecek bir cevaba ihtiyaç görülmemiş sanırım.
Hocam siz öyle diyorsanız doğrudur ben emin olabilmek için tekrardan cevap istemiştim teşekkürler.
Bu arada işveren beni tehdit etmeye başladı işten ayrılırsam dava açacağı yönünde o zaman ben bu tehditlere prim vermeden işten ayrılayım değil mi ?