Kira geliri ve aidatların yabancı para birimi ile toplanması
Merhaba
Sitemizin bazı ev sahipleri bazı firmalara evlerini kiraya veriyor.Bu firmalar aynı zamanda ev sahiplerine temizlik ve tamirat gibi hizmetlerde vermekte.Bu kira bedellerini firma ev sahibine banka yolu ile ödemek ve vergi dairelerine stopaj ödemesini bildirmek zorunda iken,ödemelerini ev sahibi adına verdiği hizmet bedellerini düşerek aidat parası olarak sitemizin hesabına yapmakta.Bizleri ileride zor durumda bırakabilecek bir durum oluşurmu yada firmaları zor durumda bırakabilecek bir durum oluşurmu?Bir diğer husus ise sitemizde ev sahiplerinin büyük bir çoğunluğu ingiliz olduğu için ingiliz para birimi olan pound karşılığında para toplanıyor ve türk ev sahipleri kendi ülkemde pound karşılığı para ödemek zorunda kalıyorum ve ben tl olmasını istiyorum demekte.Ayrıca böyle bir durumda işletme projesi tahmini harcamalardan oluştuğu için pound karşılığı olunca 2 kez tahmini değerler kullanılmakta.Bundan dolayı kur farkı doğmakta.Yıl sonunda oluşan kur farkı kar yada zarar olarak tespiti yapılıp gider yada gelir oluşturmak bütçemizdeki farkı kapatırmı?
Cevap: Kira geliri ve aidatların yabancı para birimi ile toplanması
Gelir ve giderlerin ayrı ayrı işlem görmesi gerekir. Mahsuplaşma yaparak kira bedelinin düşürülmesi vergi kaçırma anlamına gelir. Kira sözleşmesinde yazılan tutarın malik banka hesabına eksiksiz yatırılması, aidat için ayrıca ödeme yapılarak makbuz alınması doğru olanıdır. Yabancı para birimi ya da kıymetli maden karşılığı sözleşme yapılması veya aidat ödenmesinde hukuki bir sakınca olmamakla birlikte sizin de bahsettiğiniz gibi çalkantılı döviz kurlarından dolayı meydana gelebilecek yıl sonu hesap tutarsızlığı mâli bir risk oluşturur.
Cevap: Kira geliri ve aidatların yabancı para birimi ile toplanması
bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim.Saygılarımla,