İdareye karşımı? Yoksa idarecilere karşımı dava açmalıyım?
Saygıdeğer hukukçular
Ben devlet memuruyum ve kurumum aleyhimde bir takım incelemer yaptırdı ve masum olduğuma dair savunmalarımı sunmama rağmen üst disiplin kurulu savunmalarımı yeterli görmeyerek dikkate bile almadan beni attı ve bu arada aleyhimde savcılığa suç duyurusnda bulundular.Savcılık suç kusurum olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi ve takipsizlik kararı kesinleşti.diğer taraftan memuriyete iade yönünde idare mahkemesine açtığım davayı kazandım.
1-Haksız yere atılmama neden oldukları için maddi manevi dava açmayı düşünüyorum, acaba maddi ve manevi tazminat davası açabilirmiyim?
2-açmadan önce idareden talepmi etmem gerekli?
3-idareye karşımı yoksa atılmama neden olan idarecilere karşımı açmalıyım?
lütfen yanıtlarsanız çok yardımcı olursunuz. şimdiden teşekkürler....
Cevap: İdareye karşımı? Yoksa idarecilere karşımı dava açmalıyım?
İdare Mahkemesi kararı kesinleşti mi? Yoksa temyizde mi? Bu sizin için önemli.
idare mahkemesinin kararı danıştayda henüz ancak aleyhimdeki suç duyurusu gerekçeli kararı idare hukukunu bağlar nitelikte çok güzel...yalnız birisi demiştiki savcılık takipsizlik kararı kesinleştikten 1 yıl içerisinde dava açmazsan zaman aşımına uğrar dedi?
Savcılığın verdiği takipsizlik kararına itiraz olmamışsa veya itiraz yetkili ağır ceza mahkemesince reddedilmişse ve kesinleşmişse, eğer iftira varsa iftira atanlara karşı bir ceza davası ve/veya yine ilgililere karşı adli yargıda bir manevi tazminat davası açabilirsiniz. İdari davanızla ilgili olarak, maddi kayıplarınız varsa ve delilleriyle ispatlayabiliyorsanız maddi tazminat davası olabilir. İdari davanız temyiz ve karar düzeltme bittikten sonra kesinleşirse, davalı idare aleyhine yine İdare Mahkemesinde varsa maddi kayıplarınız için maddi ve manevi kayıplarınız için manevi tazminat davası söz konusu olabilir. Tazminat davasını kazanırsanız ve karar kesinleşirse, davalı idare tazminatı size öder ve ilgililerine rücu süreci başlatılabilir. İdareden maddi ve manevi tazminat talep etmeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Doğrudan mahkemeye müracaat gereklidir.