İcra'ya verilen senetin karşılığnda fatura göstermek şart mı?
Merhaba
Bir firma ile 2 yıl önce bir firmaya yapacağı yatırım karşılığında teminat olması için 330bin tl lik senet verdim. İlk anlaşmamızda bu senet sadece yapacağı yatırımların karşılığı olması amacıyla verilmişti. Kurulacak firma ile ilk önce masralar ödenecek ondan sonra kar dağılımı yapılacaktı. masraflar düşüldükten sonra seneti geri alacaktım. ortada başka hiçbir sözleşme yada protokl yoktu. Karşı tarafa olan aşırı güven olduğu için böyle bir senet vermiştim.
karşı tarafta bu seneti hemen icrya verip tapularımıza güven altına almak için hacizkoydurmuştur.
Şimdi gelinen süreçte senet verdiğimiz firma hiçbir sözünü tutmamış olduğundan ve hiçbir masraf yapmamış olduğundan bizi 2 yıl oyaladı. şimdi seneti tahsil etmekle tehdir ediyor bizi.
Benim herhangi bir hakkım varmı. Karşı taraf bu 330bin tl lik senet için herhangi bir fatura göstermesi gerekirmi. Rakam büyük olduğu için benim bir hakkım doğuyormu. Yada nasıl bir yol izlemem gerekir.
İlgilenen kişilere şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: İcra'ya verilen senetin karşılığnda fatura göstermek şart mı?
Merhaba
Aynı sorun şuan benimde başımda var. Bizde teminat olsun diye senet verdik. Adam şuan seneti tahsil etmek istiyor. Bizim senetinde tutarı 280.000 tl
Bu adam bunu tahsil edebilir mi. Biz seneti şahısa değil. Şirket ismine yazdık.
iyi çalışmalar
Cevap: İcra'ya verilen senetin karşılığnda fatura göstermek şart mı?
İcraya verilen senetlerin karşılığında fatura göstermek şart değildir. Senet kayıtsız şartsız borç ikrarını içeren belgelerdir asıl borç ilişkisinden bağımsızdırlar. Bununla birlikte senetle ödemesi yapılan bir mal veya hizmete karşı vergi mükellefi olan şahıs veya kurumsal firmaların fatura düzenlememesi mali suçtur bununla maliye ilgilenir fatura düzenlenmedi diye senet hükümsüz olmaz yani.
"Senedi teminat olarak verdik" sözü açık değil sözle anlaşıp o niyetle vermekse bunun hukuki bir değeri yoktur teminat senedi olarak ayrıca bir sözleşme ile düzenlenmişse ayrı konudur.
Senetlerin bir özelliği de kolayca el değiştirebilmesidir her hak sahibi isim ve imza ile yani ciro ederek hakkını başkasına devredebilir sizin senedi verdiğiniz şahıs ya da kurum senedi bu şekilde başkasına ciro yolu ile devrettiğinde aranızdaki anlaşma bu üçüncü şahısları bağlamaz.