-
Ortağım çalıyor
Bir süre önce dükkan actik iki Ortak. Noter den tastikli Adi Ortaklik sözlesmemis var. Ben yabanci Ülkede yasadigim icin bütün ruhsatlar ortagim adina. Birden fazla Ortagimi denetlettim ve Ortagim gelirleri bana eksik gözteriyor deftere gecmiyor. Denetletmek icin görevlendirdigim kisiler mahkeme durumunda sahitlik yapmaya hazirlar.
Ortagima karsi Hukuki haklarim nelerdir? Ortagimi ortakliktan atabilirmiyim?
Bilgileriniz icin Tesekkürler.
-
Cevap: Ortagim caliyor
Degerli Arkadaslar yardımcı olacak yokmu.
-
Sebepsiz zenginleşme kanundan doğan borçlardan olup, Borçlar Kanunu'nun 61.-66. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Borçlar Kanunu'nda sebepsiz zenginleşmeye ilişkin hükümler, genel hükümler arasında düzenlendiği için, aksine bir hüküm olmadıkça, diğer özel hukuk alanlarında da uygulanır.
Haklı bir sebep olmadığı halde başkası aleyhine zenginleşme olarak tanımlanmaktadır. Sebepsiz zenginleşen kişi, bu zenginleşmeyi, aleyhine zenginleştiği şahsa iade etmek mecburiyetindedir(BK 61/1). Sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkisinde haklı bir sebep olmaksızın başka bir şahıs aleyhine zenginleşen kimsenin malvarlığında meydana gelen artışın (zenginleşmenin) aynen veya nakden iadesi söz konusudur. Dolayısıyla hukuk düzeni, malvarlığı sebepsiz olarak başkası aleyhine artan kişiye müeyyide olarak bu zenginleşmeyi iade borcu yüklemek suretiyle hukuki değerler arasında bozulmuş olan dengeyi yeniden kurmuş olur.
sölediklerinizi ispatlayabilirseniz ve şahitleriniz varsa sebepsiz zenginleşmeden doğan dava açabilirsiniz. bu halde aleyhinize zenginleşen sizi uğrattığı zararları iadeyle yükümlü olacak.
-
tesekkürler byred. Ortagimi ortakliktan atabilirmiyim? cünkü ortagima artik güvenmiyorum. Maddi ve manevi zararimi hemen karsilamak istemeyebilir bunun üzerine Ortagimin mal varligina tedbir koydurabilirmiyim?
-
10-01-2011 tarihli soruma cevap alamadim. Dün muhasebeciden telefonda ögrendim. Biz nisan 2010 da dükkani actik ve acilis tarihine kadar demirbaslar icin 195000TL harcadik. Fakat ortagim 80000TL fatura kestirtmis az KDV ödemek icin. Ben telefonda ortagima sordugumda bana verdigi cevap abi demirbaslari tam olarak hepsini aldim ve tam fatura kezdirdim faturalarida muhasebeciye verdim diyordu. Bu vergi kacakciligi olmuyormu? Ayica Ortagim göztermis oldugu 80000TL nin 12203TL KDV yi vergi iadesinde geri alma imkani varmi? bilgileriniz icin tesekkürler
-
-Ortağınızı ortaklıktan atamazsınız ancak kusurlu işlemler yapıoyorsa ticaret mahkemesine başvurarak ortaklıktan çıkartırabilirsiniz
-Yapılan tabiki vergi kaçırmadır ayrıca muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme ve kullanma durumu vardır bunun cezasıda 1-3 yıl arası hapis cezasıdır
-
Bu ara ortagimi ticari mahkemeye verdim. Onun avukati adi ortaklik oldugundan defter tutulmadiyini ancak hesap özeti vereceklerini dilekceyle sunmuslar. Adi Ortaklik anlasmasinda "Isletmeye ait normal muhasebe kayitlari yaninda tüm faaliyetin izlenmesine olanak saglayacak sekilde aylik gelir-gider, girdi-cikti kayitlari tutlacak ve her zaman incelemeye hazir bulundurulucaktir" madde miz var. Bu durumda sonuc ne cikabilir?
-
Cevap: Ortağım çalıyor
Noter den tastikli Adi Ortaklik sözlesmemiz oldugu halde ve ortagim hic bir maddeleri uygulamadigi halde ticaret mahkemesi hicbir önlem almiyor. Adam vergi bile ödememek icin defter tutmuyor. Mahkemeye para kazanmiyoruz diyor fakat bir yandanda Türk Patent Enstitüsünde marka basvurusu yapip imalathanede üretilenleri bu yeni markalar adinda satiyor. Ne bicim hukuk bu? acaba avukatim benim haklarimi savunamiyormu?
http://img193.imageshack.us/img193/6...eranlasma1.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/2...eranlasma2.jpg
-
yanit verecek kimse yokmu?
-
Ögrenmek istedigim bir kac sorum daha var. Lütfen acele cevab verirseniz sevinirim.
1. Ortagim is yapmadigini ve kazanc olmadigini mahkemeye söylüyor. Ne kadar elektrik kullanildigindan imalathanenin is yapip yapmadigi anlasilmazmi?
2. Avukatima TEK den ne kadar elektrik kullanildigini ögrenmesini ve mahkemeye sunulmasini önerdim, fakat gerek olmadigini söyledi. Is yapmayan imalathanede elektrik gideride olmaz mantik ile düsünürsek. Elektrik kullanimi fazla ise imalathane iyi is yapiyor demektir.
Ben Mahkemeden elektrik kullaniminin tespit edilmesini isteyebilirmiyim? sahsen kendim dilekce basvurusu yapabilirmiyim?
tesekkürler