Tayini kabul etmeme - pozisyon düşürme
Merhaba; eşim görev yaptığı şirkette çoğunluğu müdür pozisyonunda olmak üzere yaklaşık 10 yıldır çalışıyor, aslında tamamen farklı sebeplere dayanan bu atama kararı, cuma akşamı mesai bitiminde pazartesiden itibaren başka bir şubede müdür yardımcısı pozisyonuna atandığı şeklinde kendisine bildiriliyor.
Atandığı şubenin müdürü zamanında yanında eleman olarak çalışmış onun yetiştirdiği birisi.
10 sene önce nasıl bir sözleşme imzaladığımızı hatırlamıyorum ama muhtemelen sözleşmede kendilerini garantiye almak isteyeceklerini düşünüyorum.
Biz bu tayini kabul etmek zorunda mıyız? tayini kabul etmemiz mantıklı görünmüyor. yazının başında da belirttiğim gibi aslında başka sebeplerle alınmış, yönetime yakın bir kişinin bir şekilde tesir etmesi ile alınmış bir karar. Kararın asıl amacı istifa ettirmeye çalışmak olarak yorumluyoruz.
Bu aşamada, atamayı kabul etmek zorunda mıyız?
Kabul etmezse bunu nasıl bildirmeliyiz
posizyon düşürülmesini kabul etmek zorunda mıyız Buna bağlı tazminatımı talep edebilir miyimz
Tazminatımızı talep edersek ihbar tazminatı ne olur?
Neticede işten çıkarken bugün git pazartesi başka bir şubeye müdür yardımcısı olarak gel şeklinde bir durum oluşuyor. atama kabul edilmiyor, işveren de işten çıkarmıyor ise konu nereye gider? nasıl bir pozisyon almak gerekir?
Teşekkür ederim
Cevap: Tayini kabul etmeme - pozisyon düşürme
Alıntı:
statt rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba; eşim görev yaptığı şirkette çoğunluğu müdür pozisyonunda olmak üzere yaklaşık 10 yıldır çalışıyor, aslında tamamen farklı sebeplere dayanan bu atama kararı, cuma akşamı mesai bitiminde pazartesiden itibaren başka bir şubede müdür yardımcısı pozisyonuna atandığı şeklinde kendisine bildiriliyor.
Atandığı şubenin müdürü zamanında yanında eleman olarak çalışmış onun yetiştirdiği birisi.
10 sene önce nasıl bir sözleşme imzaladığımızı hatırlamıyorum ama muhtemelen sözleşmede kendilerini garantiye almak isteyeceklerini düşünüyorum.
Biz bu tayini kabul etmek zorunda mıyız? tayini kabul etmemiz mantıklı görünmüyor. yazının başında da belirttiğim gibi aslında başka sebeplerle alınmış, yönetime yakın bir kişinin bir şekilde tesir etmesi ile alınmış bir karar. Kararın asıl amacı istifa ettirmeye çalışmak olarak yorumluyoruz.
Bu aşamada, atamayı kabul etmek zorunda mıyız?
Kabul etmezse bunu nasıl bildirmeliyiz
posizyon düşürülmesini kabul etmek zorunda mıyız Buna bağlı tazminatımı talep edebilir miyimz
Tazminatımızı talep edersek ihbar tazminatı ne olur?
Neticede işten çıkarken bugün git pazartesi başka bir şubeye müdür yardımcısı olarak gel şeklinde bir durum oluşuyor. atama kabul edilmiyor, işveren de işten çıkarmıyor ise konu nereye gider? nasıl bir pozisyon almak gerekir?
Teşekkür ederim
Görev yeri değişikliği, iş sözleşmesinde belirtilmiş ve kabul edilmişse uyulması gereken bir durumdur, haklı fesih için sebep olamaz.İş sözleşmesinde belirtilmemişse, elbette kabul etme zorunluluğu bulunmamaktadır.Değişiklik bildirildiğinde, 6 gün içinde yazılı olarak kabul edilmediği bildirilmesi gerekir.Değişikliği kabul etmiyorum diyerek, yeni görev yerinde başlamak ta sessiz kabul olacaktır.
Müdürlükten müdür yardımcılığına düşürülmek çalışan açısından haklı fesih sebebidir .İşverene değişikliğin kabul edilmediği bildirililmelidir.
İşverenin ısrarı durumunda çalışma koşullarında esaslı değişiklik nedeniyle sözleşmenin derhal feshine gidebilir çalışan.
Bu durumda, haklı sebep dahi olsa sözleşmeyi fesheden taraf ihbar tazminatına hak kazanamasa da, kıdem tazminatına hak kazanır.
Ödenmemesi durumunda başvurulacak yollar, Bölge Çalışma Müdürlüklerine şikayet ve İş mahkemelerinde dava açmak olacaktır.
ilginize teşekkür ederim, yine bununla ilgili ama hukuki süreçte karşımıza çıkacak 2 konu daha var onları da sormak istiyorum.
ilk 5 yıl dolmadan işveren sigortada bir giriş çıkış işlemi yapmış ve maaşı asgari ücretten yatırmaya devam ediyor. Elimizde maaşın aslında ne kadar olduğunu gösteren mailler var.
Kıdem tazminatını gerçek alınan maaştan hesaplatabilir miyiz? ya da hesaplatmak için ne yapmalıyız.
Maaşın assgari ücret kısmı bankaya yatıyor kalanı elden geliyor. Aslında öyle de değil, maaşın bir kısmı bankaya yatıyor kalanı her ay birazı avans birazı maaş parça parça geliyor. ama bankaya yatan kısım hep aynı.
İstenen ibra belgesinde fazlaya dair haklarınız saklı tuttuğunuza dair not düşerek imzalayın.
Kıdem tazminatı ve diğer alacaklar gerçek ücretiniz dikkate alınarak hesaplanmazsa, iş mahkemesinde dava açarak gerçek ücretinizi ıspatlamanız gerekir.En azından emsal ücret tesbitiyle o kadar uzun süre çalışan , müdürlük statüsünde çalışmakta olan birinin asgari ücretle çalışmasının pek akla yatkın olmayacağı kesin.