Boşandım sonunda ,şimdi tazminat davası açmak istiyorum
beni aldatan eşimle tek celsede antlaşmalı olarak boşandım.3.5 yaşındaki kızımın velayetini
bu aldatma olayları ortaya çıkmasın diye bana verdi...tazminat ve maddi bişey talep etmeden boşandık...ama ben beni daha öncede aldattığını anladım..hatta evide bu sebeble terketmiş olabilecegini...telefon dökümleri geldiginde,daha öncede başka biriyle,hatta aile dostları bi adamla 1000lerce kere mesajlaştıgını...onda ayrılıp buldugu şimdiki sevgilisiyle ilişkisi zaten devam ediyor...şimdi ben hem eski eşime ,hemde bu sevgililerine tazminat davası açabilirmiyim...
Cevap: Boşandım sonunda ,şimdi tazminat davası açmak istiyorum
boşandıktan sonra manevi tazminat davası açamazsınız eger boşanmadan önce eşinizin sevgilisine açabilirdiniz ve anlaşmalı boşanma oldugu için tazminat konusuda protokolda/sözleşmede yeraldıgı ve istemediginiz için tazminat söz konusu olmaz
Boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde Maddi ve MANEVİ tazminat talep edilebilir.
Ancak sayın abdulalim'in de dediği gibi, boşanma protokolünde bu haklarınızdan açıkça feragat ettiyseniz ve bu protokol hakimce onaylanarak karara geçtiyse isteyemezsiniz.
3. şahsa karşı açmayı düşündüğünüz manevi tazminat davasını ilişkilerini ispatlayabilecekseniz açabileceğinizi düşünüyorum.
Karar onandıysa, size tebliğ edildiyse, Olayı öğrendiğiniz tarihten itibaren 1 yıl geçtiyse dava açamazsınız.
Borçlar Kanunu 41/2 madde sizin durumunuza uygun görünmekte, ancak bu sebeplerle davayı bir yıl içinde açabilirsiniz. Keza protokolde tazminat haklarınızdan feragat ettiyseniz ve karar onandıysa yine eşinize dava açamazsınız.
Ancak mahkeme yeni bitti ve henüz kararı tebliğ etmemişseniz, kararı temyiz edip, hemen arkasından zina / sadakatsizlik nedenleri ile ayrı bir dava açabilirsiniz. Bu dava ile eş zamanlı olarak 3 ncü şahısa da Borçlar Kanunu 41/2 maddesi gereği Haksız Fiil nedeni ile tazminat davası açabilirsiniz.