-
İbraname
Öncelikle kolay gelsin.Daha önce çalıştığım kurumsal bir şirkette fazla mesai yaptırılması ve karşılığının ödenmemesi nedeniyle,bugune kadar yaptıgım fazla mesailerin tarafıma ödenmesi için çalışma bakanlığına şikayet dilekçesi verdim.Dilekçeden şirketin haberi olunca psikolojik olarak istifaya zorladım.İş hukukunda uzman olarak bilirsiniz neler yaptıklarını.Baskılara dayanamayıp istifa ettim.İstifa ederken ibraname imzalatmak istediler.Ben önce imzalamadım.Sonra beni arayıp imzalamassan yıllık ücretli izin kalanını ve diğer alacaklarımı yatırmayacaklarını söylediler.Artık ugrasmaktan sıkılmıs oldugum ıcın gidip imzaladım.Bundan yaklaşık 1 hafta önce çalışma bakanlıgının sonucu geldi.Tamamen beni haklı bulan bir kanaat ve sonuca ulasmıslar.Daha sonra yine bu şirkette çalışmış 2 kişi beni aradı.Onlarda aynı durumları yaşamışlar ve beraber dava açmak istediklerini söylediler.Benim tek farkım ibranameye imza atmış olmam.Düzenlenen ibraname de alacaklarımın hesaplandırılması mevcut değildir.Yıllık izin ücreti,bayram,fazla mesai gibi hiç bir alacağının bulunmadığını tahattut eden, bir ibraname.Bu ibranın benim açımdan ne gibi bir sorunu olur.Arkadaslarla beraber hareket etmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.İlginize teşekkürler
-
Cevap: ibraname
İbranamede işverenin adı soyadı ya da ticari ünvanı adresi, işcinin adı soyadı, işe başlama tarihi, ücret miktarı, ibraname tarihi, kendisine verilen ihbar kıdem tazminatı, fazla mesaileri, yol ücreti , yıllık ücretli izin, yemek vs gibi yasal hakları nitelikleri ile birlikte ayrı ayrı ve kalem kalem belirtilmek suretiyle düzenlenmelidir.(düzenlenen ibranamede alacaklarım belirtilmemiş(rakamla) sadece alacağımın bulunmadıgına dair yukarıdakı gıbı madde madde yazmaktadır.
Ancak salt miktar içermeyen ibranameler, bu yüzden ibraname niteliğini kaybetmediği 25.01.2010 tarihli Yargıtay 9.Hukuk Dairesini 2010/1029 K. Sayılı kararı ile belirtilmiştir. Bu nedenle sözü edilen ibranameye karşı mahkeme tarafından işciden diyecekleri sorulmalı; varsa irade fesadına ilişkin iddiasının üzerinde durulması gerektiği ifade edilmektedir.
Önemli bir hatırlatma ibraname imzalamadan önce ya da en geç imza sırasında ibranamede yer alan miktarların işciye ödenmesi ya da ödenmiş olması gerekir. İşcinin ibranameyi imzalaması ile birlikte ibraname içeriğindeki miktarı almış olduğu farzedilir. (burda önemli olan istifa edince yatırmadılar,ibranameyi imzaladıktan sonra yatırdılar.Bu ibranameyi geçersiz kılmaya yarar mı?