Şahıs firması ortaklığı hakkında
Sahibi olduğum Şahıs firmasında noter onaylı %50 pay ile bir başka ortağım bulunmaktaydı. Ancak ortağımın vefat etmesi üzerine ailesi ile aramızda anlaşmazlıklar yaşanmaya başladı. Ortağımın ailesi benden habersiz üçüncü bir kişiye hissesini satabilirmi ve satın alan şahıs bana ihtarname çekebilir mi ? Birde ortağımın vefatı üzerine noterden yapmış olduğumuz ortaklık sözleşmesi geçerliliğini yitirimişmidir? Teşekkürler...
Cevap: Şahıs firması ortaklığı hakkında
şahıs şirketi degilde adi ortaklıgı kasdettiyseniz şirket sözleşmesinde ortaklardan birinin ölümü ile şirketin devam edecegine dair hüküm yoksaBorçlar kanun 535/2 bendine göre adi şirket sona erer ancak sözleşmede hüküm olmasa bile mirasçılarla devamı kararalaştırılabilir adi şirkette Borçlar kanunun 532 maddesine göre payın devri için ortagın muvafakatı gerekir muvafakat yoksa devir hüküm ifade etmez
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Ancak söz konusu olan şahıs firması. Ortağım ve ben şahıs firması olarak kurduk ve noterden %50 ortaklık sözleşmesi onaylattık. Onun dışında şahıs firması olması dolayısıyla vergi levhası oda kayıt belgesi v.s. hepsi bana ait..
Sözleşmelerinizi dikkatele inceleyin.Büyük ihtimalle önce size satmak için başvurmaları eğer ki siz almazsanız başkasına satabilirler.Biraz sıkıntılı bir durumdur.Dikkatli takip etmenizi tavsiye ederim.Kolay gelsin.