Kira akdinin süresinden önce feshi ve kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar...
Merhaba,
2010 Ağustos ayında eşimle bir ev kiraladık ve ödeme yükümlülükleri eşime ait olmak üzere kontratı da benim üzerime yaptık, kendisi de kefil oldu.. Eşim 2. aydan sonra kira, elektrik,su, aidat, yakıt vb. hiçbir masrafı karşılamamaya başladı, kendine göre de geçerli bir sebep gösterdi ki; doğruluğundan şüpheliyim.. Her neyse ev sahibimiz 2 ay geckmenin ardından her ikimize de örnek no 13 ödeme emri gönderdi.. Bu,bizim farklı sebeplerden dolayı sarsılmış olan aile birliğimizi tamamen yıktı ve geçen hafta ben sadece kişisel eşyalarımı (giysi, kitap gibi) alarak evi terkettim.. Eşimde hemen benim arkamdan tüm eşyaları sattı, parasını cebine koydu, karşısına çıkan yöneticiye de bu masraflar için bana para verdiğini benim ödeyeceğimi söyleyerek çekip gitmiş... Tabii ki bana para vermediği için,tüm masraflar bana kaldı.. Yüzük, kolye ne varsa satarak birikmiş tüm aidat ve yakıt , elektrik, su giderlerini ödedim, 1 kira alacağa karşılık depozito ev sahibinde kaldı... Ben tam herşey bitti derken, bu sefer ev sahibinin avukatı 250TL dosya ve 1000TL avukatlık ücreti talep ediyor benden... Hayır elimde para kalmadı ve çalışmıyorum da... Ev sahibinin icra işlem masrafları tamam da 1000 Tl avukat parası ne oluyor ? Dava açılmadı, 30 günlük temerrüd süresi dolmadı..Benim bu 1250 TL yi ödeme yükümlülüğüm var mıdır? Yoksa iyi niyetim suistimal mi ediniliyor ?
Cevap: Kira akdinin süresinden önce feshi ve kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar...
İcra dosyasından gönderilen ödeme emrinde avukatın ismi varsa veya alacak kısmında ....TL Alacağın icra harç ve masrafları faiz ve avukatlık ücreti yazıyorsa vekalet ücretinin ödenmesi de istendiği açıktır. Avukatlık ücreti talep edilen alacağın miktarına göre belirlenir. Dosyaya gidip baktırıp varsa bir vekalet avukatlık ücretini ve dosya masraflarını hesaplattırabilirsiniz. Dosyada vekalet yoksa vekalet ücretinden sorumluluğunuz olmaz.
Cevap: Kira akdinin süresinden önce feshi ve kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar...
Anladım. Ödeme emrinde sadece asıl alacak tutarı yazıyor, vekalet ücreti ya da icra gideri yazmıyor ama avukat ismi var, bu da beni bu giderleri ödemekle yükümlü kılıyor demek ki.. Ama en iyisi dediğiniz gibi dosyaya baktırmak sanırım.. Cevabınız için çok teşekkür ederim.