Merhaba,
öncelikle durumu tarif edeyim. Birbirine bitişik iki müstakil ev düşünün. İkisinin de bahçesi var. Ancak evlerden biri (b evi diyelim) diğerine göre (a evi diyelim) daha geriye uzanıyor; yani b evinin duvarı aynı zamanda a evinin bahçe duvarının bir kısmını teşkil ediyor.
Bu durum üzerinden benim iki sorum olacak.
1- B evi duvarına izolasyon amaçlı mantolama yaptırmış, bunun sonucunda duvarına eklenen malzeme ile a evinin bahçesine 3-5 cm kadar taşmıştır. A evinin söz konusu izolasyonu hukuki yollarla kaldırtma hakkı var mıdır? Bu konuda yapılacak bir başvuru için bir zaman kısıtlaması var mıdır?
2- B evinin A evinin bahçesine bakan duvarının boyanması gerekiyordur ve söz konusu duvarın boyanmasının tek yolu A evinin bahçesine iskele kurulmasıdır. Bu bağlamda A evinin B evindeki tadilat için bahçesini kullandırma zorunluluğu var mıdır? Eğer varsa, A evi, bahçesinin iskele kurulacak bölümünde kendisi tadilat yapacağı gerekçesiyle B evinin planladığı tadilatı belli bir süre için geciktirebilir mi?
Başta tarif edilen durum gerçek olmakla birlikte, durumdan hareketle tarif getirilen ihtilaflar hipotezdir. Soruları yalnızca merakımı gidermek için soruyorum. Öte yandan özellikle birinci sorumda dile getirdiğim durumun, son yıllarda mantolama yönteminin ülkemizde giderek yaygınlık kazanması itibarıyla, hukukçu arkadaşlar için de ilgi çekici olabileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla...