Yetki yönünden işlemin iptal edilmesi
Atama isteminin reddi yetki yönünden iptal edilirse bunun hukuki sonucu ne olur?
İdare atama mı yapar, yoksa mahkeme kararına göre aynı işlemi yetki sakatlığını giderip yeniden mi tesis eder?
Bunu sormamın sebebi şu, sırf yetkisiz kişinin işlemi yüzünden iptal kararı çıkıncaya kadar süre geçiyor. Eski işlem tesis edilip bu defa kararın temyiz edilerek dava sürecinin uzaması da cabası. Ben bu durumu hukuki bulmuyorum.
Benim görüşüm aradan 1,5 yıl gibi uzunca süre geçtikten sonra benim de yeni bir istemim olmadan idarenin aynı işlemi yeniden tesis edemeyeceği yönünde. Bu konuda görüşünüzü bekliyorum.
Cevap: Yetki yönünden işlemin iptal edilmesi
Cevap: Yetki yönünden işlemin iptal edilmesi
İdare "yetki ve şekil" yönünden yeni bir işlem her zaman tesis edebilir. Maalesef sistemimiz idareyi geniş yetkilerle donatmış ve hukukun idareyi denetlememesi için elinden geleni yapmıştır.
Mesela ben disiplin cezası aldım diyelim. Bunu mahkemeye götürdüm ve yetki yönünden iptal ettirdim. Davalı idare yeniden soruşturma açıp bu sefer yetki yönünü doğru yapıp bana disiplin cezası verebilir. Bu sefer ben yeniden mahkemeye gidip bu sefer "sebep, konu ve amaç" yönünden iptal ettirmeye çalışmam gerekir.
Bence temyiz aşamasında "sebep, konu ve amaç" unsurlarına da değinin. Mahkeme gerekçeli kararını yazarken tek "yetki" yönünden değil; diğer unsurlar açısından da hukuka aykırı olduğuna kanaat getirirse idare bu sefer karara uygun işlem tesis edip, atamanızı yapması gerekir.