Yurtdışı ve 29 yaş sorunu
Merhabalar. Şuan çok karmaşık bir durum içersindeyim. En ufak bir yorumunuz bile benim için önemlidir.
80 doğumlu yurtdışında tıp okumaktayım. Bu sene yüksek lisans (master) için son senem.
Akerlik durumum 29 yaşı geçtiğim için bakaya kalmış durumundayım. 2009 da askere alınmam gerekiyordu ancak hala gitmemiş durumundayım.
1.Şimdi Türkiye'ye dönersem havaalanından direk alıcaklar mı beni?
2.Askere alırlarsa ne gibi bir durumla karşılaşırım?
3.Tıp mezunları yedek subay olmak zorunda sanırım. Yurtdışı menzun olduğumda hemen askere alınırsam denklik alamadan askere gitmiş olucam. Bu durumda uzun dönem, kısa dönem, yedek subay olarak hangisini yapıcam?
En ufak bir yorumunuz bile benim için önemlidir. Şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.
Cevap: Yurtdışı ve 29 yaş sorunu
Sayın Maymuncuk; öncelikle neden yüksek lisans için son sene dediniz?(Şu an yüksek lisans mı yapıyorsunuz, yoksa tıpta 29 yaşından sonra yüksek lisans yapılamıyor mu?)
1111 sayılı askerlik kanununun 36 maddesi sanırım sizin durumunuzdan(şu an lisans eğitimi görüyorsanız) bahsetmiş.
Ek Altıncı Fıkra:20.11.2007-5713/1 md.) Dört yıl ve daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından yahut bunların dengi olduğu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren iki yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar tehir edilebilir. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere sevk tehiri hakkı tanınabilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir.
Yorumunuz icin cok tesekkur ediyorum, ancak benim durumum soylediginiz maddeye pek uymuyorum sanirim.
Suan yuksek lisans yapiyorum, bu sene menzun oluyorum.
Askerlik durumum bakaya kalmisim, sanirim 29 yastan once askerligin yapilmasi gerekiyor, bu yuzden bakaya kalmisim. (Yas 30)
Bakaya kaldigimdan dolayi havaalanindan hemen tutuklanip askere alinacagimi soyleyenler var.
Simdi hemen tutuklanirsam denklik icin vaktim olmayacak, askerligimi uzun donem olarak mi yapicam?
EK: Uzun sureli bakaya kalirsam (1-3 yil) ne gibi sorunlara yol acar?
Yüksek lisans yapıyorsanız zaten 31 yaşına kadar tecil edilebiliyor(ilgili kanun maddesini bulamadım ama en son baktığımda 31 idi. Zaten 29 yaş sınırı lisans eğitimi için var yüksek lisans da asgari 2 sene sürdüğüne göre 31 yaşına kadar yüksek lisans eğitimini tamamlayabilrisiniz). Sizin denklik almanız için 1 sene ek süre verecekler(Lisans/yüksek lisans denkliği[dikkatli okursanız ilgili maddede sadece lisans denkliği için ayrıca 1 sene verilir denmiyor]). Denklik aldığınız takdirde uzun dönem askerlik yapmayacaksınız. Ayrıca endişelenmenize gerek yok; sizi kolunuzdan tutup denklik işlemlerinizi tamamlamadan askere alamazlar. Siz bir askerlik şubesini arayıp durumu anlatın. Onlar nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini size anlatır.
Ilginize cok tesekkur ediyorum. Gercekten cok yardimci oldunuz. Simdi daha iyi anladim, icimi rahatlattiniz.. Tekrar cok tesekkur ediyorum.
Alıntı:
Maymuncuk rumuzlu üyeden alıntı
Ilginize cok tesekkur ediyorum. Gercekten cok yardimci oldunuz. Simdi daha iyi anladim, icimi rahatlattiniz.. Tekrar cok tesekkur ediyorum.
Rica ederim.
Bu konu azda olsa benide aydinlatti.Herkese tsk ederim