Ev sahibine kirayı ödeyemeyeceğim
merhaba hukukçu arkadaşlarım. sorunum tam olarak şudur: ayın 15inde kirada bulundugumuz eve hırsız girdi polis tutanaklarındada kayde geçtiğimiz zararımız 2500-3000 tl arasıdır. evimiz zemin kat olur pencerelerde demir koruması yoktur.hırsızda pencereyı kırarak eve girmistir.ayrıca ek gelir olsun dıye bazen bilgisayar tamırı yapmaktayım ve musterımın bılgısyarıda bu hırsızlık vakasında calınmıstır. maddı ımkanmın bu ay ev kırasını zamanında yatırmaya ımkan verememektedir. ev sahibi ise bana protesto gondererek evden cıkartacagını soyledı. bunlara ekstra olarak eve cıktıgımız ılk aylarda bu eve demır guvenlık yaptırlamsını ıstemıstık tam emın olmamakla beraber ya emlakcımız ya da mal sahıbı durumunlarının musait olmadıgını bu aralar yaptıramayacaklarını soylemıslerdı.
benım en temel hakkım olan can ve mal guvenlıgımı bıle saglayamayan bu evde kıracı olarak benım ne gıbı haklarım vardı eger bu olay mahkemeye tasınırsa? bu sorunda ev sahıbının kusuru emlakcımızın kusuru apartman yonetıcımınızın kusuru ve bana karsı olan sorumlulukları nelerdır?
ev sahibinin bu kotu tutumuna karsı hakkımı koruyabılecegım durumum var mıdır ? ayrıca ılk protestoda evı bosaltmak zorundamıyız ve masrafları hangı taraf karsılar?
Cevap: Ev sahibine kirayı ödeyemeyeceğim
sanırım bır derman yok derdimize...
Hırsızlık nedeni ev sahibine tazminat davası açabilirsiniz. Bunun dışında kiranızı aksatamaz geciktiremezsiniz.
İlk protestoda evi boşaltmak zorunda değilsiniz protestoda belirtilen süre içinde kiranızı ödeyip ikinci bir protestoya da gerek kalmadan diğer kiralarınızı da zamanında öderseniz kontratınız devam eder.
tesekkur ederım Engin Bey. bir seyi daha merak ediyorum. tazminat davasını neye dayanarak açabilirim. güvenlik konusunda mı? sonucta kira sozlesmesi olmasına ragmen bir ticaret söz konusu ve bu durumda da benim mağduriyetimin farz-ı misal tazmınat davasını kazansamda ev sahibi tarafından karşılanması mümkün mü ve bunun emsal teşkil eden örnekleri var mıdır?
İlginiz için cok teşekkür ederim.
Bana kalırsa böyle bir durumda ev sahibinin tazminat sorumluluğu altında olması çok zorlama bir düşünce. Sonuç olarak kiralanan ev size amaca uygun şekilde teslim edilmiş, ayrıca ev sahibinin ayıba karşı tefekkül borcunun doğabilmesi için teslim sırasında mevcut olan ayıpların gizli ayıp olmasıdır.Sonuçta siz evi kiralarken camlarda demir olmadığını görmüştünüz, eğer ev sahibinin size demir yaptırmaya söz verdiğini iddia ediyorsanız bunu ispat etmeniz gerekecektir.(Kaldıki ben camda demir olmamasını da ayıplı teslim olarak düşünmüyorum) Bir de şu varki camda demir olmaması ile hırsızlık olayı arasında uygun nedensellik bağı kurulabilirmi?, başlangıçtaki ayıba karşı neden seçimlik haklardan biri kullanılmamıştır? bunlar düşünülmelidir.
soyle bır sheye degiinmek istiyorum. ev kusurludur evet bız bunu gore gore kıraladık.hatta kusurları saymaya gelırse evde su yoktu elektrık yoktu abonelıklerı de dahıl ev sahıbının cebınden 5 kurus cıkmadık ıyı nıyetımızle bız bunları bıle yaptık ev cıktıgımız 1 hafta suyun baglanmazsııcın 1 hafta sucuların pesınden kosturduk. bız ev sahıbıne demır korkuluk ıstedıgımızı soyledıgımızde kendısının maddı ımkansızlık yuzunden bu aralar yaptıramayacagını soylemıstı. gecenlerde telefonda konustuk ev sahıbıyle bıraz tartıstık ve ben bır soru sordum kendısı bız cıkınca evden kendısı kalmayı dusunuyormus bundan sonra dedı bende bu eve tadılat yaptıracagınız zaman demır korkuluk yaptıracak mısın dıye sordugumda kendısı yaptırırım veya yaptırmam sanane dedi. eger sımdı ben bu evden cıktıktan sonra ev sahıbı demır korkuluk yaptırırsa bıze gıren hırsız bıe mı gırmıs olacak yani? eger ev sahıbı benden para kazanıyorsa bende bır sheylerı hakkedıyorumdurçbu hakkedısımde soygunlukla odullendırılmemelıdır. ev sahıbını bu konuda soz vermemıstır. ama konustuklarımızı ınkar etmemektedır. bızım ıstedıgımız bır shey yoktu ev sahıbınden ama karsılastıgımz muamele bızı bıraz uzdu. yanı kuru bır gecmıs olsun bıle dılemedı bıze. bız ona veya (SATILIK EV AYRICA) getırdıgı musterılere bır densızlık yapmadık ama kendısı 1 hafta gecıken kıra yuzunden avukata verırım soylemlerı yuzunden bende ona ev kırasını bıraz ugrastırarak verecegım.eger hak hukuktan bahsedılıyorsa bende ıyı nıyet kotu nıyetten bahsederım. sonucta bende ısletme ogrencısıyım ve hukuk derslerımde mevcuttur. bır tıcarı olayda nıyette onemlıdır. bu konuda ev sahıbı kotu nıyetlıdır bıze karsı kendısı kıraya verdıgı malın ıyı veya kotu olduguna bakmasızın kazandıgı paraya bakmakta. muamele acıkcası hos degıldı....