Vergi Borcu yüzünden maaşıma haciz konmuş
Geçmiş dönemlerde Kendime ait dukkanım vardı fakat ıslerın ıyı gıtmemesınden dolayı dukkanımı kapadım ve vergi daıresıne kapanıs verdım fakat bugun maaş hesabıma vergı daıresınden hacız konmus. Borcun Tamamınımını kesiyorlar yoksa yüzdelik bir kısmınımı kesıyorlar bu konuda yardımcı olursanız sevınırım
Cevap: Vergi Borcu yüzünden maaşıma haciz konmuş
Öbür ay vergi affı çıkıyor. Gidip aftan yararlanır ve borcunuzu 36 taksitte ödersiniz.
teşekkurler peki bu ay ocak ıyının 7 sınde aralık ayı nın maasını alıcam bu kesinti aralık ayına vurucak sanırım bunla ılgılı kesıntılerın tamamının mı yoksa bellı orandamı kesıntı yaparlar..?
İlginize teşekkurler...
5510.sayılı kanunun 93 maddesi...gelir,aylık ve ödenekler 88 maddeye göre takib ve tahsili gereken alacak ve nafaka dışında haciz edilemez demiştir böyle bir hacizde icra müd. tarafından red edilmesi gerekir denilmekte ,verdi dairesi vergi borcunuzdan dolayı maaşınıza haciz koyamaz ancak burda haciz/kesinti icra müd. tarafından degilde maaşınızı aldıgınız kurum tarafından uygulandıgında buna karşı başvurulacak yolda sıkıntı yaşanmakta yani icra mahkemesimi yoksa vergi mahkemesinemi gidilecegi yönünde fakat vergi mah. gidilecegi yönde görüş agırlıkta ayrıca ilgili vergi dairesinin icra servisine bu kanun maddelerinden bahsederek kaldırılmasını taleb edebileceginiz gibi ,vergi usul kan 413 maddesine göre bağlı bulundugunuz deftartarlıktan bu konu ile ilgili mükteza taleb edebilirsiniz/yanı görüş örnek bir müteza (1)..30.09.2008 günü öncesinde işe girmiş olan memur/kamu görevlisi 5434 sayılı emekli sandıgı kanununa tabi olduklarından vergi borçları nedeniyle emekli aylıkların haczi mümkündür 1.10.2008 tarihinden sonra 5510 kanuna tabi olduklarından emekli aylıkların haczi mümkün degildir demiş bu görüş emekli sandıgına tabi emekilier için ancak sosyal sig ve bag kurlular için bu mükteza geçerli degildir alacagınız görüş ilgili vergi dairenizi baglar
(1)ivdbşk. 7.7.2009/7237 sayılı müktezası
Ben özel şirkette çalısıyorum maasımı aldıgım banka tarafından hesabıma bloke konmus gorunuyor bankada sordugumda ıse bana vergı daıresının genel mudurlugumuze talep etmıstır onlarda bloke koymustur sızce boyle bırsey olması mumkunmu pekı ...
Teşekkurler..
açıklamalarım emekli olanlar içindi, çalışanlar içinse buna ilişkin 6183 s yasanın 71 maddesi kısmen haciz olunacagı ancak 1/3 fazla ve 1/4 az olamaz derken asgari ücreti aşmıyanlar içinse 1/10 fazlası haciz olunamaz demiş buna benzer hükümler İİK 83/1 ile 4857 iş kanunun 35 maddesindede yer almıştır yanı kısmen haciz söz konusu olmakta tamamı haciz oldugu zaman vergi mah. dava açılması gerekir,bloko koyulmuşşsa yapılacak bu işlemdir
ocak ayının ılk haftasında vergı dairesıne gıdıp konuyu takıp edıcem yardımlarınız ıcın teşekkur ederım.