İşveren zorunlu mesai yaptırabilir mi?
Öncelikle böyle yardımcı bir site açtığınız için teşekkürler.İşyerimde 5 yıldır vardiyalı sistem çalışmaktayım fakat önümüzdeki yılbaşında işveren zorunlu olarak 8.8 çalıştırmak istiyor,biz bunu kabul etmiyoruz bize ya kabul edersiniz ya da mahkemeye verir çıkarsınız diyorlar.
Bu şekilde bizi çalıştırma zorunlulukları var mı?Yoksa tazminatımızı verip, işten çıkartarak işsizlik maaşından yararlanmamız uygun değil mi?
Şimdiden teşekkürler,
SAYGILAR
kumrucuk
Cevap: İşveren zorunlu mesai yaptırabilir mi?
Fazla mesai onayınıza bağlıdır.
İşveren fazla mesai yaptırdığı takdirde ücretini zamlı olarak ödemekle yükümlü, ya da çalıştığınız her saat için isterseniz 1 saat 30 dakika / 1 saat 15 dk. serbest zaman kullandırması gerekir.
Kabul etmemeniz sebebiyle iş akdinizi feshedebilir, veya siz haklı sebeple feshedebilirsiniz.
Her iki fesih halinde de kıdem tazminatı alacağınız doğar.
İşveren feshederse ayrıca ihbar önelleri kadar ihbar tazminatı alacağınız doğar.
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Fazla mesai onayınıza bağlıdır.
İşveren fazla mesai yaptırdığı takdirde ücretini zamlı olarak ödemekle yükümlü, ya da çalıştığınız her saat için isterseniz 1 saat 30 dakika / 1 saat 15 dk. serbest zaman kullandırması gerekir.
Kabul etmemeniz sebebiyle iş akdinizi feshedebilir, veya siz haklı sebeple feshedebilirsiniz.
Her iki fesih halinde de kıdem tazminatı alacağınız doğar.
İşveren feshederse ayrıca ihbar önelleri kadar ihbar tazminatı alacağınız doğar.
merhabalar,
konuyla ilgili olduğu için farklı başlık açmak istemedim.Bende yaklaşık olarak 2 yıl 4 aydır çalışmakta olduğum firmadan fazla mesaileri olması nedeniyle ayrılmak istedim.Mağaza yetkilisiyle girdiğimiz tartışma sırasında bana "burada mesailer 08.00-20.00 dır, çalışmak istemezsen istifa eder gidersin,tazminatlı çıkışını alamazsın,burda herşey kanununa göredir." gibi ifadeler kullandı.Ancak fazla mesaiye rızam olmadan alıkoyamayacağını belirttim..Aynı gün yani 05.01.2011 tarihinde bana çıkışımın verildiğini söyleyip yazılı hiçbir belge verilmeden işyerini terketmemi istediler.Ertesi gün 06.01.201 tarihinde altlarında "nakden teslim aldım" ibaresi bulunan ihbar ve kıdem tazminatı bordrolarını imzalattılar.11.01.2011 tarihinde elime ulaşan 05.01.2011 tarihli noter onaylı ihbarnamede ise fesih nedeni ekonomik sıkıntılar olarak belirtmişler.
Benim size sormak istediğim sorular şunlar;
*İşe ilk girişte imzalatılan boş senedi 15 gün sonra alabileceğim söylendi.İmzaladığımız senette teminat için olduğu yazmıyor.Savcılığa suç duyurusunda bulunarak şikayet edebilmem mümkün müdür?
*Tazminat talep edilmesinde herhangi bir yasal süre var mıdır?Ödemelerin bana 1-2 gün içinde yapılacağı söylenmesine rağmen 10 günü geçti herhangi bir ödeme yapılmadı.İş mahkemesine dava açarak fesih tarihinden itibaren faiz alabilir miyim?İmzaladığım ihbar ve kıdem tazminatı bordroları herhangi bir sorun oluşturur mu?Bildiğim kadarıyla artık elden ödeme yapılamıyor..
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler,herkese adil bir yaşam diliyorum..Sağlıcakla kalın..
Nakden teslim aldım ifadeniz nedeniyle sıkıntı yaşamanız kaçınılmaz.