Kiracımla sorunum var. Nasıil bir yol izlemeliyim?
Merhaba,
Bekarken otudugum, aileme ait olan evi esyali olarak Haziran 2010 tarihinde kiraya verdim. Kira olarak aylik 900 TL odenmesi hususunda anlastik ve 1 yillik kontrat yaptik.
Kiraya verdigim sahis, yalniz yasayan ve insaat isleri ile ugrasan birisiydi. Evin pimapenlerini yaptirip, kiradan dusmesi konusunda anlastik. Bana hemen onumuzdeki hafta pimapenleri yaptiracagini soyledi. Toplam 4500 TL olan pimapen tutarinin odemesi icin:
*Ilk ayin kirasi olan 900 TL'yi pesin kesti, geri kalan tutari da her ay 500 TLx7 ay odemeye boldu. Bu kesintileri ve bana odeme yaptigim sure boyunca ayda 400 TL yatiracagini kontratta belirttik.
Bu bilgiler isiginda sorum ve sorunum sudur:
Halen eve pimapen yaptirmadi. Beni onca zaman atlattiktan sonra konuyu babama devrettim ama onu da atlatmaya devam ediyor. Surekli bizi oyaliyor. En son konusmamizda nihayet ben kacmadim gitmedim 12 ay boyunca burada oturacagim istedigim zaman yaptiririm dedi. Siz bana boyle mi dediniz niye o zaman benden bu parayi simdi kesiyorsunuz diyorum ama ben bu adama salakca guvenip kontrata su tarihe kadar yapilacaktir diye bir sure belirtmedigim icin sanirim bunu suistimal ediyor.
Bu konuda bizim yasal bir hakkimiz var midir ya da varsa nedir?
Ikinci olarak yatiracagi 400 TLyi de zamaninda odemiyor. Surekli biz arayip pesinden kosuyoruz. Baska konulardan da guvenim tamamen gittigi icin bu adam nedeniyle cok huzursuz ve mutsuzum. Ailem de daha once bir kiraciyi dava edip cok cektikleri, o sure boyunca avukat vs. odeme yapip hic kira alamadiklari ve astari yuzunden pahaliya geldigi icin hukuki yollara basvurmaktan cekiniyorlar
Tavsiyelerinize muhtacim. Simdiden tesekkur ederim.
Cevap: Kiracımla sorunum var. Nasıil bir yol izlemeliyim?
Ben kiracılarla epey uğraşmış bir kişi olarak sana vereceğim tavsiye gerçekten güvenilir kişiler dışında evini kiraya verme ya otur ya sat.İyi kiracı bulamazsan bir sene evinde otururlar kiranı ödemezler öderlerse geç öderler eve zarar verirler borç bırakırlar vs. senenin sonunda bakarsınki elde var sıfır.Dava açıyorsun adam ortada yok, adamı buluyorsun binbir zahmet bin bir masraf adamın alacak bir şeyi yok.Dava giderleri ordan oraya koşturmak üstüne yaşadığın stres sıkıntı, tam anlamıyla malınla rezil olma diyebilirim ev sahipliği durumuna.İlla vereceksen evini kiraya gerekirse belli bir miktar altına ver fiyat olarak ancak güvenilir birine ver.Düzgün işi gücü sabit belli geliri olan bir aile mesela.Şu an ki durumuna gelince kirayı geçiktirdiğinde ihtar çek belki gözü korkar.Umarım anlaştığınız pilastik doğrama tadilatınıda evden çıkmadan yapmaya karar verir.Kolay gelsin.
Cevap: Kiracımla sorunum var. Nasıil bir yol izlemeliyim?
Yanitiniz icin cok tesekkurler. Ben de tam olarak sizin gibi dusunuyorum. Hatta bir daha maas bordrosu ve calisma belgesi alip evi kiraya verecegim:) Ihtar da cekecegim ancak acaba pimapenler icin de cekebilir miyim onu merak ediyorum. Tekrar tesekkuler.