Bina ortak alanı için yapı kullanma izin belgesi" alınabilir mi?
Bina projesinde ortak alana dahil görülen, mesela merdiven altında yer alan boşlukların, kiraların yüksek olduğu semtlerde işyeri olarak tanzim edildiğine tanık oluyoruz. Ancak benim sorum, bu durumun meşru olarak tasdikine ilişkin.
Söz konusu bina, tamamı dernek mülkiyetinde bir işhanıdır. Tüm komşu işyerleri de yönetimin kiracısı konumunda faaliyet gösteriyor.
Binanın girişinde yer alan bir alan, tarafımızdan stand koyma amaçlı olarak kiralanmıştır. Sözleşmemiz var. Söz konusu alan, hemen kaldırmın yanında yer almaktadır ve üçgen şeklinde binaya doğru giren, yaklaşık 3 metrekarelik bir girintidir. Ancak şimdi burada, büfe tarzı bir işyeri açmak istiyoruz.
Bu koşullar altında, derneğe bağlı bina yönetimi onay verdiği halde, yapı kullanma izin belgesi alamıyoruz.
Diğer bir deyişle, söz konusu bölüm bağımsız birim olmadığı halde, işyeri açmak için gereken belgeyi (yapı kullanım izin belgesi) nasıl alabilirim?
Örneğin:
1. Bina yönetimi muvafakat vererek burayı bağımsız birime çevirtebilir mi? Bu durumda, tapu, yapı denetim veya bina ruhsatı gibi işlemler için neler yapılabilir ve nerelere başvurulur?
2. Yapı kullanım izin belgesi, işhanı ve alışveriş merkezlerinde, sadece bağımsız birimler için mi alınabilir? Bunun dışında kiralanan ortak alanların söz konusu belgeyi alması mümkün müdür? Söz konusu alanda tadilat yapılarak; elektirik ve su gibi altyapı eklemelerinin gerçekleştirilmesi halinde, bina ortak alanı, bağımsız birim gibi, yapı kullanma izin belgesi alabilir mi?
Söz konusu alanın beldiye ve valilik açısından, caddeye bakan haliyle göz önünde kabul edilen bie durumda olması, kanuni prosedüre dikkatle uymamızı gerektiriyor.
Konuyla ilgilenen tüm kullanıcılara teşekkür ederim.
Cevap: Bina ortak alanı için yapı kullanma izin belgesi" alınabilir mi?
Yapı kullanma izni (iskân) yapının tümü için ve bir defada verilir. Ancak yeni eklenti olması durumunda yeniden müracaatı gerektirir. Projede değişiklik yapılması belediyenin iznine tabi olup dernek tarafından yönetim planı değişikliği de yapılması gerekir. Dernek yönetiminin verdiği izinlerin belediye tarafından kabul görnesi diye bir zorunluluk yoktur. Sizin kastettiğiniz izin, yapı kallanma için değil sanırım işletme ruhsatı alınması ile ilgili. Ancak bu da prosedür zincirinin en son halkası olacaktır.