Yakıt borçlularının teşhiri
Merhaba,oturduğumuz sitede,site yönetimi her bloğa o blokta oturanların ödenen yakıt parasını gösterir bir liste asmış.bu listede ödeme yapılacak toplam tutarlar,ödenen tutar ve borç tutarları yazıyor.ancak bizim ödenmeyen yakıt taksitlerimizden dolayı ismimizin bulunduğu satırda "icrada" ibaresi var.bu yasal mıdır?Yoksa bizi teşhir etmek suç mudur?dava açıp tazminat talebinde bulunabilir miyim?Borç tutarımız 2600 lira.teşekkürler.
:'(
Cevap: Yakıt borçlularının teşhiri
Yönetim tarafından yapılan bu tür bilgilendirmelerin hukuki bir sakıncası yoktur. Borcu bulunmayanlar tarafından ''biz borcumuzu ödüyoruz ama 2.600-TL tutarında borcu olan neden ödemiyor'' sorularına muhattap olmamak için, borcunuzun yasal yollardan tahsili amacıyla icrada olduğunuzu belirtmelerinde de sakınca bulunmamaktadır. Listedeki ''icrada'' ibaresinden rahatsız olduğunuza göre siz de diğer malikler gibi borcunuzu ödeyin, yönetim de kurtulsun siz de.
yönetim yasal yollardan alacağının tahsili için gerekli işlemleri başlatmış zaten.üstüne bunu cümle aleme ilan etmek yasal mıdır?üstelik ben icradaki borcumu taksitlendirdim ve ödüyorum.
ayrıca Yılmaz Özdil'in gazete yazısındasn aldığım şu satırlar da aklımı karıştırdı.
"Halbuki, borçluyu teşhir etmek de suç... Kanunen “teşhir limiti” var. İstersen devlete borç tak, 850 bin liradan azsa, devlet bile teşhir edemez. Hatta, bırak devleti, habere konu edip bakkalın veresiye defterini bile teşhir edemezsin, suçtur... Kara kaplı defterin kapağını gösterirsin, içindeki isimleri gösteremezsin. "
Olay tam olarak teşhir değil, bilgilendirme amacı gütmektedir.Çünkü aynı blokta oturan ve ortak gider kapsamında her ay ücretini ödeyen kişilerin diğer sakinlerin ödemelerini yapıp yapmadıkları konusunda bilgi sahibi olmaya hakları vardır.Teşhir demek, olayla ilgisi olan olmayan kişilere durumu veya kişiyi ilan etmek anlamındadır ki burada doğrudan ortak giderlerden sorumlu kat maliklerine durum açıklanmaktadır.Zaten bu mantıkla düşünülürse alacaklı kişinin gidip borçluyu icra dairesine bildirmeside kişiyi icra dairesine teşhir etmektir ancak tabiki bunun suç olması mümkün değildir.Bunun suç olmadığını düşünmekle beraber tabiki kendinizi haklı görüyor ve mağduriyetinizin yönetiminin sorumluluğunda olduğuna inanıyorsanız tazminat talebiyle başvurabilirsiniz.Ancak kaybetmeniz durumunda ihtimal bir yakıt parası kadar daha yönetime ödeyebilirsiniz.Kolay gelsin.