Eski hükümlüyüm memur olabilir miyim?
Baştan şunu belirtmeliyim ki bu konukkında forumda birkaç başlık var. Onları kontrol ettim fakat net bir yanıt bulamadım. Bu nedenle sorumu açık bir şekilde sormak istedim.
Utanarak söylüyorum ama ben eski bir hükümlüyüm. Askeri Ceza Kanunu 81. Madde/2'den 5 ay ceza aldım ve 63 gün cezaevinde kaldım.
(Madde 81 - (Değişik madde: 11/12/1935 - 2862/9 md.)
1 - Askerlik çağına girenlerden askerlikten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile ismini değiştirenler, başkasını kendi yerine tabib muayenesine veya askere gönderenler, başkasının hüviyet cüzdanını veya askeri vesikasını kullananlar, askerlik işlerinde sahte şehadetname veya evrak kullanan yahut her ne suretle olursa olsun hile ve desise yapanlarla kıt'aya veya bir müesseseye intisab ettikten sonra kendisinin yapmağa mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile hile yapanlar on seneye kadar ağır hapis cezasile cezalandırılırlar.
2 - (Değişik fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./19 md.) Yukarıdaki fıkrada yazılı cezalar suç ortaklarına da uygulanır. Az vahim hallerde altı aydan beş seneye kadar hapis cezası verilir.)
Öğrenmek istediğim konu şu. Bugün temiz kağıdı almaya gittim. Adli sicil kaydım ve adli sicil arşiv kaydım temiz çıktı. Daha önceki başlıkları incelediğimde 1 yıldan az olsa bile belirli suçlardan hüküm giymiş olanların memur olamayacağının belirtildiğini gördüm. Ancak aynı şekilde yine bu suçlardan hüküm giymiş kişilerin de adli sicil kaydının temiz çıkmadığını okudum. Benim adli sicil kaydımın temiz çıkması kafamı karıştırdı.
Sonuç olarak benim hüküm giydiğim suç, hangi suç tanımına uymaktadır ve memur olmama engel midir? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Eski hükümlüyüm memur olabilir miyim?
Konu hakkında bilgisi olan yok mu?
657devlet memurları kanun 48 maddesi devlet memuru olmıyacak suçları belirlemiştir ve buda 5352 s.adli sicil kanuna göre tesbit edilmekte adli sicil ve arşiv bilgisi olarak temiz oldugunu söylediginizden sizin memur olma yönünden sorun yok