Selam huhuki.net üyeleri bilişim hukuku bölümüne baktığımda bir çok kişinin "geçen sene bir kişiyi hacklemiştim ip adresimden beni bulmuşlar, geçen sene msn hackledim beni ip adresimden bumuşlar, gçene birisine internete küfür ettim beni ip adresimden bulmuşlar" tarzı konuları çok gördüm şimdi sorması ayıptır ama nedir bu ip? Hemen açıklayalım; IP adresi (Yani İnternet Protokol adresi), TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, birbirleriyle iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz bir numaradır. Daha kısa bir tanımla ip adresi bilgisyarınızn interneteki kimliğinizdir. şimdi mesala siz bir devlet dairesine gidip bir işlem yapmak istediğinde kim olduğunuzu bulmak için kimliğinize bakrlar. Aynı şekil bilgisyarlar kendi aralarında iletişim yaprken kim olduklarını bilmek için birbirlerinin ip adreslerine bakrlar. Ha şimdi bazı kişilerin bilgiyarımıza ip adresini nasıl koyarız dedklrini tahmin edebiliyorum :) . Onlara cevabım ise; siz ip adresinizi kendiniz koyamzsınız. İp adresinizi ise internet servis sağlayıcınız verir Evet şimdi ip adresinin ne olduğunu ve ip adresini bize kimin verdiğini öğrendik. E şimdi gelelim ip adresinden suçlulara nasıl ulaşıldığına şimdi misal olarak ben faker niciyle hukuki.net sitesinde birilerine zarar verdim. Kişilerde beni savcılığa dava etti. Savclık hukuki.net in hostingini sağlayan datcenterle iletişime geçcek ve faker nicli kulanıcının zararlı davranışları gösterdiği ip adresini talep edecektir. Datacenterden ip adresini savılığa göndermesini ardından savcılık ip adresinin zararlı davranışın gerçekleştiği tarih, saat, dakkika, sanıiye, salise sine kadar internet servis sağlayıcılarına gönderip ilgili zmanda o ipnin kime tahsis edildiğini talep edecektir. Çoğu kişnin bildiği üzere ip adresleri statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır statik ip adresleri sabittir hiçbir zman değişmez dinamik ip adresleri ise her modeminizi kaptıp açtığınızda değişir ve genelde herkese dinamik ip adresi tahsis edilir. Şimdi bazı kişilerin yahu o zman suç işlenir işlenmez modemimizi kaptıp açalım ip miz deişsin bizi yakalaymasınlar dediğini farzediyorum. İP adresiniz değişken olsa bile intenet sevis sağlayıcınız hangi ip adresini size ne zaman verdiklerini kayıt ederler şmdi ip adresi üzerinden yola çıkılıp bilişim suçlusna ulaşıldığı zman iş bitmez açıkcası ip adresi bilişim suçlarında delil olarak kabul edilmez. çünkü bilişim suçluları ip adreslerini proxy ip scks yöntemleriyle gizliyebilirler ve doğal olarak suçlya ulaşmak imkansız hale gelbilir.