Boşandıktan sonra soyisim
Merhabalar,
Nihayetinde bosandim, ama bir sorum olacak. Bundan sonra hangi soyisim kullanicam yani istesem eski esimin soyismini kullanma hakkim varmi?? Yoksa kendisinin izini olmadan veya mahkeme karari olmadan o ismi kullanma hakkim varmi?? Mesela benim bir arkadasim var bosanmak üzere dava sürüyor kendisi söyle diyor evet bosanirim ama eski esimin isminden düsmek istemiyorum cocuklarimiz var ayri isim kullanmak istemiyorum eski esi fakat kullanmasini kabul etmiyor öyle durumlarda ney yapmak gerek kadin olarak?? Sirf cocuk var diye isminde düsmemek olurmu?? Mahkemede bunu sormaya unuttum. :alala
Cevap: Boşandıktan sonra soyisim
bu konuda cidden cevap verecek birisi yokmu????
MADDE 173.- Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.
Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.
Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.
TMK 173
Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur...... bu ne demek ? yani bosandiktan sonra medeni halim evlimi kalacak? yoksa benmi yanlis anliyorum? Ve ayri dava acmadan veya bosanma davasinda karar verilmezse kizlik soyismime dönüyorum, öylemi?
Evlenme ile kazandığı kişisel durum mesela rüşttür. Reşit olmayan bir kadın evlenme ile reşit olur ve boşanınca bu rüştü devam eder demektir. Diğer sorunuza evet diyebilirim kısaca.
benim de bu konuyla ilgili bir sorum olacaktı;bugün hakim benim boşanmama karar verdi.Ben ne zaman kimliğimi değiştirip ,kendi soyadımı ala bilirim;?
Bir ay sonra gidip gerekçeli karar yazılmış mı öğrenin yazılınca tebliğ alın karşı tarafa tebliğe çıkartıp bir ay daha bekleyip temyiz edilmezse kesinleşme şerhi işlettirin elinizdeki karara mahkeme kesinleşince kararı nufusa yolluyor bir kaç hafta içinde nüfusa işleniyor sonrasında kimliğinizi değiştirebilirsiniz. Bu süreç temyize gidilmez 2-3 ay sürebiliyor.
cevabınız için teşekkürler,ben 3 yıl fiili ayrılığa dayalı açtığım dava sonucu boşandım+5000 tl tazminat ödemeye kaarar verildi.Karşı tarafın temyiz hakkı olur mu?
Karşı tarafın başı kel mi?
:) teşekkürler cevabınız için.tazminat kazandılar ya o açıdann demiştimm ben.....inşalalh açmazlarrrr.....