-
Bilirkişi ücreti
Hizmet tespiti davamda mahkeme 200 tl bilirkişi ödememi istedi.ancak parayı ödeyecek gücüm olmadığını hakime hanıma söyledim.o zaman kaleme giderek yazıyı elden bilirkişiye götürmemi istedi.1,5 yıldır işim yok.maddi durumumun araştırılmasına ve gerekli olursa yardım yapılmasına karar verdi.ancak 200 lirayı borç bulup yatırırsam işlemin daha kısa sürede sonuçlanacağını duydum.lakin benim parayı ödeyemeyeceğime dair ifadem tutanaklara geçti. borç bulup yatırsam ifademle tezat oluşturur ve zor durumda kalırmıyım? ve elden götürmeyi denersem hangi kuruma başvuracağım.bilirkişilerin adresi varmıdır ? açıklama yapacak kişiye şimdiden teşekkür ederim
-
Cevap: Bilirkişi ücreti
Hangi şehirdesiniz bilmiyorum ancak oldukça garip bir uygulama olmuş.
Dosyayı size teslim etmeleri mümkün olmadığı gibi, sizin vasıtanızla bizzat bilirkişiye gitmesi hiç mümkün değil.
Genellikle bilirkişiye dosyanın gönderilmesi için pul alınır, ancak dosya posta aracılığı ile (aynı ilde olmaları halinde) hiç bir zaman bilirkişiye gönderilmez. Bilirkişi aranır, gider dosyayı yemin zaptını imzalayarak teslim alır.
Sizin usulsüz olarak bilirkişiye götürmenize ilişkin karar 200.- TL.'lık bilirkişi ücretini değil, sadece dosyanın bilirkişiye gidiş masrafını ödememenizi sağlayacaktır.
Adli müzaheret talep ederseniz biraz uzayabilir durum.
Ancak davanız hizmet tespiti davası olduğu, Kamu Düzenine ilişkin olduğu, dolayısıyla hakimin re'sen araştırma ilkesi olduğu için HUMK m.415'den yararlanmak istediğinizi, bilirkişi masrafının hazineden karşılanması talebinizi vakit geçirmeksizin bir dilekçe ile mahkemeden talep edin. Hakim 3 gün içinde karar vermek zorunda. Bu maddeye dayanarak yapılan işlemler hiç de uzun sürmüyor ayrıca.
-
Cevap: Bilirkişi ücreti
Anladım çok teşekkürler yardım için . bu parayı ödeyecek gücüm olmadığımı söylediğimde hakime hanım yandaki kalem odasına gidip yazı alın vs gibi elden götürmekten bahsetti.ama dediğiniz gibi olmalı sadece posta ücretinden dolayıdır.