Mahkeme Kararıyla Kanun Değişir mi?
İyi günler.
Biz " İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmelik" ' in 32. maddesi ile problem yaşıyoruz. 32. madde de;
" Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz." demektedir. Dükkanımızın bulunduğu binada dershane olduğundan playstation kafemize ruhsat alamıyoruz.
Benim sizden öğrenmek istediğim mahkemeyle T.C Kanunları Değiştirilebilir mi? Ya da kanunun değişmesi için ne gerekmektedir?
Cevap: Mahkeme Kararıyla Kanun Değişir mi?
Çok doğru bir yönetmelik maddesi, siz hangi gerekçeyle yönetmeliğin bu maddesini iptal ettirmek düşüncesindesiniz.
Kira kontratını imzalamadan önce belediye' ye gittik. Neler gerektiğini sorduk. Bize Gerekli kağıtları verdiler. Kağıdın üstünede gerekli kanunları yazdılar. Sadece dershaneyle aynı binada olamaz şartını atlamışlar. Bizde 250.000 Lira ' ya yakın masraf yaptık. Şuan ruhsat alamıyoruz. Sorunumuz bu ne yapmamızı önerirsiniz?
Haksız fiil nedeniyle ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDE tazminat davası açacaksıznız.
Sonrada hayatınız mahkeme günü beklerken tükenecek en iyisi işyerini taşıyın gitsin.....
Mahkeme kararıyla kanunun değişmesi mümkün değil fakat kiralayan sizin böyle bir işletme açacağınızı bilmesine rağmen sizle kira sözleşmesi yapmış ise kiralayana karşı ayıplı malı kiraladığından ötürü tazminat davası açabilirsiniz