Annem hakkını nasıl alacak
Annem 6 sı kız toplam 8 kardeşler.Annemin babası vefat etti.kalan malları ise iki dayım aralarında paylaşıp kız kardeşlerine hiç mal vermediler.Annem ise kendine düşen payı almak istiyor.Dayılarım ise buna razı olmadılar, bizde mecburen kanuni yoldan bu işi halletmeye karar verdik.Adım adım yapmamız gerekenleri anlatırsanız bize çok yardım etmiş olursunuz.İlginize şimdiden teşekkürler.
Cevap: Annem hakkını nasıl alacak
veraset ilamı çıkrılarak başlanacaktır. daha sonra mirasçılığın tesbiti ve kanuni hakkınızın talebi..
Hocam veraset ilamı için nereye başvuru yapmamız gerek, ve negibi belgelere ihtiyacımız var.Konuyu birazdaha açabilirmisiniz.
Öncelikle anneniz, yaşadığı yerde bulunan herhangi bir Sulh Hukuk Mahkemesi'ne hitaben yazacağı bir dilekçe ile babasının falanca tarihte öldüğünü ve mirasçılık belgesinin verilmesini talep etmelidir. Sonra bu dilekçesini hakime havale ettirip harcını yatırmalıdır. İşin çabuklaştırılması için babasının eş ve çocuklarını gösterir aile nüfus kayıt tablosunu da önceden nüfus müdürlüğüne başvurup aldıktan sonra dava dilekçesine eklemesi uygun olur düşüncesindeyim. Mahkemeden, anneniz kanuni mirasçılığını ve kanuni miras payını belgeleyen veraset ilamını aldıktan sonra babasının taşınmaz mallarının kayıtlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüğü'ne veraset ilamı ile birlikte giderek veraset ilamındaki kanuni miras hissesi oranında taşınmazların tapularını intikal işlemi yapılmasını talep etmelidir. İntikal işlemi için taşınmazların nitelik ve miktarına göre anneniz, veraset ve intikal vergisini de ödemelidir. Anneniz, kanuni miras hissesini tapuda intikal işlemi ile kayıt altına aldırdıktan sonra hiç kimse onun payını rızası dışında satamaz.