01.12.2010 tarihli bazı alacakların yeniden yapılandırılması Hk. Kanun
Arkadaşlar bu af iyimi oldu kötümü oldu tartışılır. Fakat ortada bi ikilem var. Ödeyenin suçu ne... Ayrıca bi arkadaş dün bana bir konu açtı. Konu: Geçmiş 4 yıla ilişkin Tedaş'a 4.000 TL apara + 3.500 Tl faiz borcu varmış. Bu borcunu 7.500 TL olarak 2 ay önce ödemiş. Şimdi çıkan kanun derki 31.07.2010 tarihinden önceki borçların anaparası + Tefe-Tüfe oranına göre tahsilat yapılacak. Tabi buda taksitlendirilecek. Şimdi bu arkadaş bu ödemeyi yapmasa idi şimdi 3.500 Tl. faiz ödemeyecekti. 31.07.2010 tarihinden sonra ödeme yaptığından dolayı Hukuk çerçevesinde bu faiz geri ödemesini alabilirmi. Benim kanımca alabilir. Sizler nedersiniz... Saygılar...
Cevap: 01.12.2010 tarihli bazı alacakların yeniden yapılandırılması Hk. Kanun
Kanunların ani etkisi ilkesi sebebiyle yeni kanunlar o anda devam eden hukuki uyuşmazlıklarda uygulanabilir, ancak uyuşmazlık sona ermişse ne yazık ki kanunların geri yürümezliği sebebiyle uygulanamaz. (istisnaları var)
Ne yazık ki bu tür af kanunları, ödemelerini düzenli yapanlar için ceza kanunu gibi. :(
Cevap: 01.12.2010 tarihli bazı alacakların yeniden yapılandırılması Hk. Kanun
Teşekkürler yanıtınız için İlknur hn. Ama gerçekten mantığa uymuyor. Benim kanımca Kanunun 31.07.2010 tarihinden önceki borçlara demesi ve borcun da 31.0.72010 dan önce degilde sonra ödenmesinden dolayı bir talepte bulunabilirmiyiz die kafama takılmıştı. Sağlık olsun. :) giden gider kalanlara sağlık diyelim. :)