Bankaların talep ettiği ekspertiz ücreti
bir bankaya konut kredisi için başvuru yaptım.fakat başvuruya eşim gitti, ben olmadığım için başvuru formunu doldurtmuşlar fakat imza attırmamışlar. kredinin kabul edilmesi halinde imzaya gelmem gerektiğini söylemişler. daha sonra eve ekspertiz gönderdiler. ekspertiz raporunu hazırlayıp bankaya verdi. bankadan kredinin onaylanma aşamasında olduğunu söyleyip beni imza için çağırdılar, fakat masraflar konusunda anlaşamadık ve ben kredi kullanmaktan vazgeçtim. banka böyle bir durumda benden ekspertiz ücreti talep etti. fakat ilk başta böyle bir ücretten bahsetmediler, kendilerinin karşılayacağını söylemişlerdi. banka bu parayı ödemezsem avukatları aracılığıyla benden tahsil edeceğini söyledi. ben hiçbir evrak imzalamadım, başvuru formu bile imzalamadım, hatta banka şubesine bile gitmedim. böyle bir durumda benden bu parayı alabilirler mi ? Teşekkürler şimdiden.
Cevap: Bankaların talep ettiği ekspertiz ücreti
Merhaba,
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un sizi ilgilendiren bölümü aşağıdadır. Aktardığınız çerçeve içinde sizden herhangi bir talepte bulunulması hukuken uygun görünmüyor.
Saygılarımla,
Konut Finansmanı Sözleşmeleri
MADDE 10/B.- (Ek: 5582 - 21.2.2007 / m.24) Konut finansmanı kuruluşları tüketicilere sözleşme öncesinde kredi veya finansal kiralama işlemleri ile ilgili genel bilgiler vermek ve tüketiciye teklif ettikleri kredi veya finansal kiralama sözleşmesinin koşullarını içeren Sözleşme Öncesi Bilgi Formu vermek zorundadır. Tüketici teklifi kabul edip etmemekte serbesttir.